in

Izjave ministra i predsednika govore da idemo i ka sankcijama Rusiji

Izjave ministra i predsednika govore da idemo i ka sankcijama Rusiji

“Izjave ministra i predsednika u poslednje vreme govore da idemo i ka sankcijama Rusiji”, rekao je nekadašnji ambasador Ognjen Pribićević.


Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu prete hapšenjem, a on najavljuje da će rasporediti taktičko nuklearno naoružanje u Belorusiji ako zapadne zemlje budu Kijev snabdevale municijom sa osiromašenim uranijumom. Rat u Ukrajini daleko je, ne samo od završetka, već nema naznaka ni pregovorima o miru.

Bivši ambasador Srbije Ognjen Pribićević kaže da smo od početka znali da će rat dugo trajati, ali i da će promeniti bezbednosnu i političku strukturu u svetu.

„Ne iznenađuje me da tako dugo traje. Bojim se da će trajati tokom ove i sledeće godine. Veliki uticaj imaće izbori u SAD, jer dve stranke nemaju identičan stav, pitanje para je jako bitno i gde se ulažu, da li u SAD ili izvan. To jako dobro zna Putin i u Rusiji, njima bi više odgovarao kandidat Republikanske stranke jer bi bio više okrenut Americi. Bojim se da će rat trajati, bitno je da neće biti povratka na staro i da se sutra završi rat, neće više biti onih odnosa kao pre 20, 30 godina, ovo je nova struktura. Moramo se navići na drugačiju arhitekturu u svetu i druge termine kojim ćemo objašnjavati svet“, kaže Pribićević.

Dopisnik austrijskog javnog servisa ORF sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine Krisitaj Veršic, koji se nalazi u Kijevu, kaže da se na obe strane fornta vode ozljne borbe.

„Zanimljivo je što je civilno vojni komandir, nedaleko od Donjecka, tražio od stanovnika da napuste grad, tamo moramo da računamo na novu ofanzivu“, poručuje.

Za Bahmut navodi da je procena da je 70 odsto grada u rukama ruske vojske, ali da ne može da se kaže da je grad pao.

Kada su u pitanju sankcije Rusiji, Pribićević smatra da Srbija mora da sledi svoje interese.

„Moramo ići spram EU, u tom pravcu. U poslednjih nekoliko meseci Srbija se okreće u pravcu EU i Zapada, pa i SAD, ne bih rekao da je to proces koji se ne može povratiti, ali ono što je onsovno je da se krećemo u tom pravcu, izjave ministara i predsednika govore da idemo i ka sankcijama Rusiji“, rekao je Pribićević.

„To je borba od kuće do kuće, od solitera do solitera“, navodi Veršic.

Austrijski novinar smatra da smo u martu prošle godine postojale ozbiljne šanse za mir, ali da nisu iskorišćene.

„Izraelski premijer Benet je imao ozbiljnu misiju da posreduje, ali to je sve propalo i nije samo Putin za to kriv. Poternica vrlo otežava sve mogućnosti za kompromis, meni se čini. Posetom Si Đinpinga Putinu je počela nova era u svetu“, dodao je.

Pribićević je podsetio na niz mirovnih inicijativa – Izraela, Turske, Kine…

„U tom periodu nakon što je rat počeo odmah su se ambicije podigle na obe strane, došlo je do ideje da se može Putin srušiti i Rusija pobediti što je apsolutno nemoguće. Rusija je imala ideju da dođe do Kijeva što su bili nerealni ciljevi. Kina je izašla sa 12 tačaka, ni ta inicijativa nije prihvatljiva, Kina poinovo insistira na nekim svojim pitanjima, situacija se komplikuje i bojim se da će jako dugo trajati“, istakao je bivši ambasador.

Veršic je dodao da se, bez obzira na probleme koje imaju, formira osovina između Rusije i Kine.

„U Americi imate dve škole geopolitke. Jedna kaže mi vodimo pogrešni rat, sve što radimo da Rusija postane mali brat od Kine i naš prortivnik je Kina. Drugi kažu da mi kroz Rusiju moramo da pokažemo Kini da je Tajvan crvena linija“, dodao je.

Pribićević je želeo da naglasi ulogu Poljske.

„Od završetka Drugog svetskog rata, Poljska je ključna zemlja. Nalazi se tu gde jeste, ima traumatično iskustvo i sa Rusijom i sa Nemačkom i njen strateški značaj biva još veći. Ima negativan odnos prema Rusiji, ona je ključna zemlja za SAD. Jako bitno za Poljsku, posebno intelektualna elita ima uticaj na američ univerzitetima, gotovo da nema nijednog velikog a da tu nema čoveka koji ima poljsko prezime. Poljska je svojom pozicijom ključna zemlja za SAD uz Veliku Britaniju“, smatra nekadašnji ambasador.