in

Izjave ambasadora Rusije opasne pretnje

Izjave ambasadora Rusije opasne pretnje

Ambasada SAD u BiH je saopštila da izjava ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova da će Rusija reagovati u slučaju pristupanja BiH u NATO, kao i spominjanje Ukrajine u tom kontekstu, predstavlja neprihvatljive i opasne pretnje.

„Poslednje pretnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u bezbednosnim dogovorima izmedju NATO-a i suverenih zemalja“, navela je Ambasada SAD.

Ambasada je poručila da će SAD „snažno nastaviti da stoje uz BiH u vreme preduzimanja potrebnih koraka da bi se obezbedilo njeno članstvo u evoatlanstkom savezu nacija“.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov je u utorak za Televiziju Federacije BiH (FTV) izjavio da će Rusija podržati sve ono za šta se BiH odluči, navodeći da je to unutrašnje pitanje BIH.

“Ako ona odluči da bude članica bilo čega, to je unutrašnja stvar. Ali druga stvar je naša reakcija”, kazao je Kabuhov.

Navodeći da je na primeru Ukrajine Rusija pokazala šta očekuje, on je naglasio da će i u BiH, ako bude pretnji, Rusija reagovati.

“Mi ćemo reagovati analizirajući stratešku i geopolitičku situacija”, kazao je Kalabuhov, koji ne veruje da će BiH postati članica NATO-a, jer o tome ne postoji konsenzus svih strana u BiH.

Džaferović: Nasrtaj na suverenitet BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je da izjava ambasadora Rusije predstavlja “nedopustivu pretnju i nasrtaj na suverenitet BiH”.

“Bosna i Hercegovina je suverena država koja će odluke o vlastitoj budućnosti donositi samostalno, na osnovu svog Ustava i zakona, vodeći računa o volji i interesima svojih gradjana, a ne o tudjim interesima”, saopštio je Džaferovićev kabinet.

On je ukazao da “Rusija ne može prisvajati pravo da odlučuje o budućnosti Bosne i Hercegovine”.

Bošnjački član Predsedništva BiH je kazao da je BiH svoj dosadašnji evroatlantski put “trasirala odlukama svojih institucija u demokratskoj proceduri, uključujući i zahtev za članstvo u NATO”.