in

Izgradnja podzemnih garaža u NS oštetila Banovinu i Tanurdžićevu palatu, a stanarima život pretvorila u pakao (FOTO)

Izgradnja podzemnih garaža u NS oštetila Banovinu i Tanurdžićevu palatu, a stanarima život pretvorila u pakao (FOTO)

Već mesecima se u centru Novog Sada grade dve podzemne garaže, koje bi trebalo da reše problem parkinga, sa kojim glavni grad Vojvodine kuburi već dugi niz godina.

Međutim, osim što je centar već mesecima raskopan, u međuvremenu su se pojavila oštećenja na zgradi Banovine, sedištu Pokrajinske vlade, a stanarima Tanurdžićeve palate, koja se nalazi u neposrednoj blizini druge garaže koja se gradi u Ulici Modene, život se pretvorio u pravi pakao.

Zbog čega je tako, kao i zašto postoji mogućnost da ista kompanija, koja je već stekla lošu reputaciju na izgradnji ova dva projekta, dobije mogućnost da gradi i treću garažu u centru grada, saznajte u tekstu portala 192.rs, koji prenosimo u celosti.

Stanari Tanurdžićeve palate smatraju da im je oduzeto pravo na normalan život

„Od kada je počela gradnja javnih garaža u centru Novog Sada, koja je poverena kompaniji Inobačka, pojavile su se brojne nepravilnosti pre svega na izgradnji garaže kod Banovine, a potom i na izgradnji garaže u Ulici Modene.

Stanari Tanurdžićeve palate sada spremaju peticiju jer smataraju da im je načinom izgradnje ove garaže ugrožena bezbednost, ali i oduzeto pravo na normalan život.

U podrumskim delovima zgrade, gde se nalaze zajedničke prostorije, ali i brojni komercijalni objekti, dolazi do pucanja zidova, kako na spoljnim tako i na unutrašnjim zidovima.

Struka smatra da je statika objekta građenog tridesetih godina prošlog veka, znatno poremećena i da se mora sprovesti opšta studija koja bi pokazala kolika je šteta načinjena i da li je i u kolikoj meri ugrožena bezbednost građana i bezbednost same zgrade koja je spomenik kulture“.

Urušavanje spomenika kulture „predviđeno projektom“

„Slična, a možda i gora situacija je kod kompleksa Banovine odnosno na zgradi Skupštine Vojvodine koja je krenula da tone, a pukotine na zidovima su sve veće i veće, a reporter 192.rs uverio se da su oštećenja na zgradi sa spoljne strane, vidljiva golim okom.

U kompaniji Inobačka, pravdali su se da su ova oštećenja navodno predviđena samim projektom, ali građani smatraju da im to vređa inteligenciju, jer je prosto nemoguće da neko praktično sebi projektom daje za pravo na uništava istoriju grada.

Da stvar bude još gora, ova kompanija trebalo bi da dobije i izgradnju treće garaže na drugom delu centra grada, odnosno na Trgu Republike, pa se pitamo da li je moguće da kompanija koja je stekla ovako lošu reputaciju na prva dva projekta i dalje može da dobija projekte i da nesmetano nastavi da ruši spomenike kulture našeg grada“.

Izvor: 192.rs

Kako napreduje izgradnja garaža u Novom Sadu (VIDEO, FOTO)