in

Izglasano nepoverenje Vladi Crne Gore, sutra konsultacije o novoj

Poslanici Skupštine Crne Gore većinom glasova su izglasali nepoverenje Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića.

Glasalo je 54 poslanika, za nepoverenje je bilo 43 a protiv 11.

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PzP) su napustili salu kada je počelo javno glasanje.

Potpredsednik URA Miloš Konatar rekao je posle glasanja o nepoverenju da u subotu počinju konsultacije o formiranju nove Vlade, a da bi lično voleo da mandatar bude Dritan Abazović koji je i predsednik pokreta URA.

On je tokom rasprave istakao da DPS predsednika Crne Gore neće biti deo naredne Vlade.

Kazao je da će najpre razgovarati sa  “predstavnicima aktulne većine”, ali i sa “drugim subjektima u parlamentu”.

Nepoverenje je izglasano na trećem vanrednom zasedanju. Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić tokom rasprave je izašao je iz sale i nije prisustvovao sednici, kao ni većina ministara. Sednicu je, odmah nakon početka, napustio potpredsednik Dritan Abazović.

Pre toga je završena i sednica Skupštine o inicijativi premijera Zdravka Krivokapića za raspuštanje Skupštine. Dnevni red te sednice nije usvojen, pa je zasedanje odmah okončano.

Abazović je ranije danas, povodom sednice o nepoverenju Vladi Crne Gore, rekao da je Vlada odradila svoj mandat i da su političke prilike takve da “možda nije moglo dalje”.

Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije “Crno na bijelo”, na čiji predlog je sednica i održana.

Skupština Crne Gore je juče odbila da raspravlja o Krivokapićevoj inicijativi za smenjivanje potpredsednika vlade Dritana Abazovića, posle čega je Krivokapić izjavio da je svestan da će danas biti izglasano nepoverenje njegovoj vladi.