in

Izetbegović optužio Čovića za neuspeh pregovora o izbornoj reformi u BiH

Izetbegović optužio Čovića za neuspeh pregovora o izbornoj reformi u BiH

Lider Stranke demokratske akcija (SDA) Bakir Izetbegović optužio je predsednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića za neuspeh pregovora o izbornoj reformi, kao i za loše odnose Bošnjaka i Hrvata.

Izetbegović je rekao da je, pre svega, potrebno popraviti odnos Bošnjaka sa Hrvatima u BiH.

„To je jedna od krucijalnih potreba, to se mora uraditi. On (Dragan Čović) je svojim delovanjem, nepotpisivanjem bez pravog razloga ugovora sa Islamskom zajednicom, odlascima u Beograd, Banjuluku, podrškom Miloradu Dodiku, koketiranjem sa silama koje ugrožavaju ovu zemlju, razljutio Bošnjake da sad ne možemo napraviti ono što nam treba i što je normalno“, ocenio je lider SDA.

Prema njegovim rečima, Čović je uradio toliko lošeg da je sam sebi suzio prostor delovanja i da mu “niko više ne želi verovati”.

“Nema čoveka, običnog, obrazovanog, neobrazovanog, patriote, iz leve opcije koji je u ovom trenutku za to da mu se izađe u susret, jer ne veruju dvojcu Čović-Dodik”, kazao je Izetbegović na stranačkom skupu žena SDA.

Dodao je da su pomirenje sa Hrvatima od njega tražili stranci.

“Prijatelji iz medjunarodne zajednice, nisu došli da nas nešto prevare i da nas na nešto nateraju. Traže od nas da završimo ono što je logično, traže da zatvorimo jedan front, da nemamo problem i sa Beogradom i Zagrebom”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da Čović smatra da su problem napravile levo orijentisane stranke, koje su izabrale Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, ali da, kako je naveo, Čović ipak od SDA traži da taj problem reše.

“Čović se poziva na to da su krivi levičari, jer su izabrali Komšića za člana Predsedništva BiH i da on ovo sve radi zbog toga. Ne znam je li to tako. Ali onda dođu meni da ja i SDA taj problem rešimo, a nismo ni luk jeli ni luk mirisali”, kazao je Izetbegović.

Lider SDA je naglasio da neće činiti ustupke Čoviću u vezi sa reformom Izbornog zakona, navodeći da će lider HDZ BiH morati da odustane od nekih zahteva.