in

Izetbegović: Komšić je legitiman predstavnik, ali nismo ga mi kandidovali

Izetbegović: Komšić je legitiman predstavnik, ali nismo ga mi kandidovali

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović negirao je da je njegova partija na prošlim opštim izborima kandidovala Željka Komšića za člana Predsedništva BiH, ali je naveo da je on za njega legitiman predstavnik Hrvata.

Izetbegović je rekao da su Komšića kandidovali njegova Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija BiH i dodao da takvu odluku tih stranaka ne smatra pogrešnom.

Na sednici Doma naroda parlamenta BiH, lider SDA je kazao da on i predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović imaju različita vidjenja u pogledu „legitimnih predstavnika“.

„Legitimno predstavljanje je samo jedna tačka koja je spomenuta usput. Povodom legitimnih predstavnika, Čović i ja imamo različita vidjenja. Za mene je Komšić legitimni predstavnik, jer je legitimno izabran u skladu sa zakonom i Ustavom“, naveo je Izetbegović.

On je rekao i da ne predstavlja sve Bošnjake, već SDA, koja ima osam poslanika u Predstavničkom domu i tri u Domu naroda parlamenta BiH.

“To su slobodni ljudi, ja im neću naredjivati šta će raditi i oni sigurno neće prihvatiti retrogradna rešenja. Nije moja krivica što imamo problem koji iz HDZ nazivaju ‘slučaj Komšić’. Nije SDA kandidovala Komšića, nego SDP i DF”, kazao je Izetbegović.

Naveo je da sa kandidovanjem Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH ima veze koliko i sa “ulaskom Finske u NATO”.

“Vi pratite tu logiku, koju smo juče čuli. Finska, NATO, SDA, slučaj Komšić”, kazao je Izetbegović, aludirajući na jučerašnju izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da ulazak Finske u NATO treba usloviti donošenjem Izbornog zakona BiH, prema kojem bi Hrvati imali “legitimno” izabranog člana Predsedništva.

Govoreći o Mostarskom sporazumu, koji je podrazumevao dogovor HDZ BiH i SDA da sva sporna pitanja u vezi sa Izbornim zakonom budu rešena, Izetbegović je kazao da je on pristao na to da se ta pitanja pokušaju rešiti, ali da nije na sebe preuzeo obavezu da reši “tu političku kvadraturu kruga”.

Ključni problem pregovora o novom Izbornom zakonu je u Federaciji BiH, jer HDZ BiH i bošnjačke stranke ne mogu da se dogovore o modelu izbora članova Predsedništva sa teritorije tog entiteta.

HDZ insistira da se izmenama Izbornog zakona onemogući da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran glasovima Bošnjaka, kao što se desilo oba puta kada je Komšić biran na tu funkciju.