in

Izdvojeno 15 miliona za očuvanje prirode Kosmaja

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je da je Grad Beograd izdvojio blizu 15 miliona dinara za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja.

„Ova sredstva se izdvajaju iz budžeta Grada Beograda tokom ove i naredne, 2023. godine. Kosmaj je predeo izuzetnih odlika i od 2004. godine nalazi se pod zaštitom u cilju očuvanja šume, te retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta“, rekao je Radojičić, preneo je Beoinfo.

On je naveo da je više od 70 odsto površine planine Kosmaj pod šumskom vegetacijom gde dominiraju bukova i hrastova šuma, uz manji broj četinara, kao i da se na Kosmaju nalazi preko 550 različitih vrsta biljaka.

„Kosmaj i njegova šira okolina predstavljaju područje od posebnog kulturno-istorijskog značaja za Beograd, sa većim brojem zaštićenih kulturnih dobara i spomenika i zato mi je posebno drago što ćemo i ovim projektom doprineti tome da zaštitimo ovaj prirodni, ali i kulturno-istorijski dragulj Beograda“, naveo je Radojičić.

Tagovi