in

Izborna kampanja nije izgovor za onemogućavanje novinarstva

Izborna kampanja nije izgovor za onemogućavanje novinarstva

Regulatorna Agencija za elektronske medije Republike Srbije (REM) objavila je saopštenje povodom emisije “Decenija vlasti”, emitovane na televizijskom kanalu N1 u periodu od 14-28. februara 2022. godine. REM je izneo stav da je “narativ (emisije) osim teksta, podržan u asocijativnoj ravni kombinacijom slike, tona i vizuelnih efekata i usmeren na to da gledalac stekne uverenje kako su godine u kojima je sadašnji predsednik Republike obavljao neku od ranijih političkih funkcija, u isto vreme, godine opšteg nazadovanja i propasti Srbije na svim poljima”.

REM je dodatno istakao da je “vrednosna opredeljenost sadržaja u odnosu na Aleksandra Vučića izrazito nepovoljna i obeležena političkom netrpeljivošću i u celini se sastoji od političkih i moralnih diskvalifikacija”, te je na osnovu “tumačenja epizoda kroz širu prizmu značenja koju nudi audio-vizuelna prezentacija sadržaja, odnosno asocijativnim nizom audiovizuelnog izraza sa sopstvenim mataforičkim i simboličkim značenjem, kao i doslednim dramaturškim postupkom”, zaključio da su konkretni sadržaji “učinili više povreda odredbi koje uređuju ponašanje medija”.

Konkretnim saopštenjem, REM je na osnovu ovakvog zaključka “pozvao pružaoce medijskih usluga da ne prikazuju sadržaje koji vode stvaranju netrpeljivosti, političkih napetosti i podela u društvu”. Konačno, REM je pozvao pružaoce medijskih usluga da “doprinesu razvijanju demokratskog dijaloga i toka izborne kampanje i da svim učesnicima izborne trke obezbede jednake uslove za predstavljanje svojih stavova i političkih programa”.

TV N1 ovim povodom saopštava da činjenice iznete u navedenim emisijama nisu osporene, te da mediji ne smeju da ignorišu činjenice da bi napravili lažnu jednakost između pojedinih lica. Suptilna analiza REM-a, asocijativne ravni i vrednosne opredeljenosti sadržaja, ipak, predstavlja pitanje ukusa i prava na mišljenje, a predmetna emisija nije prekršila niti jedan medijski propis ili primenjivi kodeks. Prema evropskim propisima, kao i propisima Republike Srbije, javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri, te se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija. TV N1 će dosledno ostati pri objektivnom i nepristrasnom pristupu, koji predstavlja prepoznatljivu odliku i ponos našeg izveštavanja. Izborne kampanje ne mogu biti izgovor za prekid bavljenja novinarstvom, kada bi, sudeći prema saopštenju REM, mediji trebalo da budu megafoni političkih partija.

Dodatno, sa radošću očekujemo nastup svih političkih aktera u našem programu, uključujući naročito predstavnike vladajućih stranaka, imajući u vidu da su jednaki uslovi za sve učesnike, fer i nepristrasna debata, uz istraživačko novinarstvo – suština naše programske opredeljenosti, zaključuje Uređivački kolegijum N1.