in

Iz olupine letelice izvučena crna kutija, možda je nosila eksplozivnu napravu

Iz olupine letelice izvučena crna kutija, možda je nosila eksplozivnu napravu

Načelnik Odeljenja Vojne policije Vlado Kovačević potvrdio je kako je iz olupine bespilotne letelice izvučena crna kutija koja je delimično oštećena, dodavši da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letelica nosila eksplozivnu napravu.

„Pristupili smo istražnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli da operišemo oko. Imali smo ometače – električni kabal neposredno u blizini, veliko stablo čiji su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još u trupu letelice. Najbitnije je – izvukli smo i došli do crne kutije“, rekao je brigadir Kovačević u Dnevniku HRT-a.

letelica

Veštačenjem će se, kazao je, doći do dela podataka.

“Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti”, naveo je Kovačević, pojasnivši kako se, kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv ne koristi, pa je stoga po svemu sudeći letelica bila s drugom namenom.

Čitanjem kutije baviće se, kaže, vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, uključiće se i stručnjaci s Mašinskog fakulteta, naučnici, a nije isključena saradnja i s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.

Tagovi