in

Iz BiH negoduju zbog najave gradnje “svesrpskog svetilišta”, Vulin odgovara

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković (SDA) izjavila je da je neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi “svesrpsko svetilište”, bez odluke i odobrenja institucija i građana Bosne i Hercegovine. Na izjavu Turković reagovao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin navodima da “u BiH, od Izetbegovića do Turkovićke, toliko mrze Srbe da ni mrtvima ne daju ni mir ni saučešće”.

Turkovićeva je to rekla povodom današnje izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića posle sastanka sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem da se planira izgradnja „nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište na najtužnijem mestu, u Donjoj Gradini“.

Ona je dodala da BiH „poštuje sve žrtve zločina, da je BiH mesto genocida i etničkog čišćenja“, ne samo tokom proteklog rata u BiH, već i za vreme Drugog svetskog rata.

„To je neporeciva činjenica, kao i pravo žrtava na dostojanstveno sećanje i obeležje. Ali, jedno mora biti jasno, neprihvatljivo je da se na teritoriji BiH gradi i radi bez odluke i odobrenja njenih institucija i građana“, istakla je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH, ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.

„Više liče na obično politikantstvo, zloupotrebu i daleko su od poštovanja prema žrtavama, pa i onim iz Jasenovca, među kojima nisu samo i jedino Srbi“, navela je Turkovićeva.

Dodala je da je u tom koncentracionom logoru ubijen je i veliki broj Bošnjaka, Roma i ostalih, „kao što su ubijani i u logorima Omarska i Trnopolje, u Prijedoru i na mnogim drugim stratištima gde vlasti manjeg entiteta još zabranjuju izgradnju obeležja“.

Vulin: Besmislena mržnja nas podseća da samo jedinstveni Srbi mogu da spreče ponavljanje Jasenovca ili Oluje

„Turkovićki nije dosta što se Srbi pod pretnjom robije teraju da priznaju lažni genocid, malo joj je što za hiljade poklanih Srba u Podrinju niko nije odgovarao, a sada bi Srbima da zabrani da obeleže i mesto jasenovačkog genocida. U Jasenovcu nisu stradali samo Srbi i memorijalni kompleks u Donjoj Gradini čuvaće uspomenu na sve žrtve, ali neće dati da se zaborave i ubice i narodi iz kojih su došli“, rekao je Vulin.

„U Bosni i Hercegovini, od Izetbegovića do Turkovićke, toliko mrze Srbe da ni mrtvima ne daju ni mir ni saučešće. Nisu to dali ni živim majkama srpskih žrtava, pa još manje osećaju obavezu prema davno umrlim majkama jasenovačke dece. Aleksandar Vučić je okupio Srbe i učinio ih jedinstvenim političkim narodom, vratio im je pravo da se sećaju i da ne dopuštaju da im bilo ko ponižava ni mrtve ni žive. Ne prođe nijedan dan, a da besmislena mržnja ne podseti da samo jedinstveni Srbi mogu da spreče ponavljanje Jasenovca ili Oluje“, poručio je Vulin, a prenosi Ministarstvo.