in

Istražitelji u sedištu Hrvatske elektroprivrede zbog afere oko prodaje gasa

Istražitelji u sedištu Hrvatske elektroprivrede zbog afere oko prodaje gasa

Istražitelji USKOK-a ušli su u utorak u sedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema nezvaničnim podacima, prikupili dokumente vezane uz poslednju aferu kupovine gasa po višim i prodaje po nižim cenama.

U Državnom tužilaštvu tu informaciju nisu želeli da komentarišu, a iz HEP-a su tražili pismeni upit na koji još nisu odgovorili.

Dnevnik 24 sata objavio je da su istražitelji po nalogu Uskoka (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) došli u HEP po dokumente vezano za gasnu aferu, u kojoj je HEP kupovao gas po višim cenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Da je državno tužilaštvo (DORH) zainteresovano za podatke o trgovini gasom, do sada je zvanično potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović, koji je u petak izjavio da je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na gas koji je HEP, prema toj uredbi, morao da otkupljuje od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može da potvrdi da je Plinacro tokom juna morao da iz transportnog sistema, radi uravnoteženja, otpusti 57.000 megavata, jer su toliko ukupno kupili kupci HEP-ovog plina.

„Taj podatak je zabeležen u trgovinskoj platformi“, rekao je, ali nije mogao da odgovori koji su to bili kupci i ko je koliko kupio.

Pitanje prodaje viškova gasa, koji HEP otkupljuje od Ine po regulisanoj ceni, otvorilo se nakon što je Mostov poslanik Zvonimir Troskot utvrdio da HEP prodaje taj gas značajno ispod cene i tako stvara gubitke.

Nedeljnik Nacional je u utorak objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio upozoren i sve je unapred trebalo da zna o novoj gasnoj aferi i enormnim gubicima HEP-a, nastalim zbog viška gasa na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informisan i da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar privrede Davor Filipović, navodi nedeljnik, ignorisali su dopise koje su primili 27. januara, 13. februara, 27. marta i zahtev od 1. februara.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informisao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmeri, zbog prodaje uskladištenog gasa po niskim cenama, mogli da dostignu 200 miliona evra gubitka za HEP.