in

Istraga pada letelice traje, utvrđeno da je bila naoružana

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da i dalje traje istraga pada bespilotne letelice u Zagrebu pre gotovo dve sedmice, ali da je utvrđeno da je bila naoružana.

„Ono što je u ovom trenutku potvrdilo i Državno tužilaštvo jeste da je na toj letelici bez posade, umesto one izvorne izviđačke namere bila postavljena jedna vrsta aviobombe, i da je ta letelica bila naoružana“, rekao je Plenković na sednici Vlade o padu drona sovjetske proizvodnje.

On je naglasio da će drugi detalji biti poznati narednih dana po završetku istrage, ocenivši da je važno da sva veštačenja koja sprovode stručne službe, budu dovršena i precizna.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo saopštilo je danas da je balističkim veštačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o aviobombi s upaljačem, ali da se zasad ne može doneti konačan zaključak o tragovima eksploziva.

Takođe je precizirano da su dosad dobili rezultate balističkog i samo deo rezultata hemijsko-fizikalnog veštačenja.

Tužilaštvo je tako reagovalo na navode Nove TV da nije bilo tragova eksploziva na delovima bespilotne vojne letelice na kojima je završeno veštačenje.

To je suprotno onome što su poslednjih dana tvrdili premijer Andrej Plenković i ministar odbrane Mario Banožić.

Oni su nekoliko puta rekli da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu bila naoružana i da je došlo do ekspolozije, najverovatnije aviobombe koja je eksplodirala pod površinom tla.

Plenković je rekao i da je ukupna težina bombe o kojoj se govori u izvornoj varijanti 120 kilograma, a nosila je oko 40 kilograma eksploziva.

Više hrvatskih vojnih analitičara, s druge strane, utvrdilo je da je teško da je bespilotna letelica nosila eksploziv, već da je verovatnije reč o bombi za samouništenje.

Generalni sekretara NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da je, prema njihovim informacijama, bespilotna letelica koja se srušila na glavni hrvatski grad bila nenaoružana i da je pala pošto je ostala bez goriva.

Bespilotna letelica “Striž Tupoljev 141” proizvedena u SSSR, dugačka 14 metara, raspona krila 3,9 metara i teška više od šest tona, srušila se pre desetak dana na zelenu površinu u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma “Stjepan Radić” u kojem je oko 4.500 studenata.

Reč je o gusto naseljenom delu Zagreba. Nije bio poginuih ili povređenih, a oštećeno je 40-tak automobila koji na obližnjem parkingu.

Letelica je lansirana u Ukrajini, prošla je kroz vazdušne prostore Rumunije, gde je bila nekoliko minuta, i Mađarske, oko 40 minuta, pre no što je ušla u Hrvatsku gde se posle sedam minuta srušila u Zagrebu.

Još se ne zna ko ju je lansirao, a premijer je nekoliko puta istakao da najvažnije da se utvrdi da li je to bio incident, sabotaža ili namera.