in

Ispred opština manji broj građana, ali i vojnika

Ispred opština manji broj građana, ali i vojnika

U toku je deseti dan od kada je usledila nova kriza na severu Kosova, koji za sada protiče mirno, javio je KoSSev. Zaposleni i građani su se i ovog jutra okupili u tri opštine, ali u mnogo manjem broju u odnosu na radni deo nedelje.

Ispred opštinske zgrade u Zvečanu u podne je bila vidljiva svega nekolicina pripadnika KFOR-a, navodi KoSSev.

Oni, za razliku od prethodnih dana, na sebi imaju mnogo manje opreme, svega nekolicina nosi štitove, piše portal.

Sa druge strane bodljikave žice i mobilne ograde koja je prekrivena srpskim zastavama, ovog podneva nalazi se nekolicina građana. Oni sede na klupicama i stolicama ispod nedavno postavljenih suncobrana.

Danas su ujedno članovi Crkvenog hora “Branislav Nušić” predvođeni dirigentom Petrom Rakićem iz Kosovske Mitrovice, otpevali više molitvenih pesama upravo u blizini bodljikave žice i ograde, navodi portal.

U Zvečanu su pripadnici KFOR-a i dalje razmešteni na više lokacija u gradu, što su zahtevali predstavnici Srba. Deo ovih vojnika šeta bez naoružanja.

Nova kriza na severu Kosova izbila je prošlog petka kada su kosovske specijalne policijske snage na silu uvele novoizabrane albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dan nakon što su na ‘alternativnim’ lokacijama položili zakletvu.

Srbi protestuju zbog nasilnog zauzimanja zgrada i dolaska gradonačelnika, nakon bojkota izbora koji su organizovani, pošto su prošlog novembra napustili kosovske institucije, dok jake snage KFOR-a obezbeđuje zgrade. U Zvečanu su se trupe rasporedile na zahtev Srba i po dubini mesta.

U ovom su se mestu u ponedeljak Srbi sukobili sa KFOR-om uz više od 80 povređenih i Srba i vojnika.

Ni pritisak međunarodne zajednice na kosovskog premijera nije urodio plodom da policija napusti zgrade a gradonačelnici se izmeste na alternativne lokacije.

Za to vreme međunarodna zajednica sve češće poziva Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju ponavljajući svoje zahteve o napuštanju opštinskih zgrada. Od pre dva dana traži se i raspisivanje novih izbora, sa garancijama da će na njima ovog puta učestvovati Srbi.

Evropska unija ujedno najavljuje mere i posledice prema Beogradu i Prištini ukoliko ne dođe do deeskalacije.