in

Ispovest žene iz Konga – Mađarska je proterala u Srbiju, u kojoj nikad nije bila

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je ispovest mlade žene iz Konga koju su mađarske vlasti krajem septembra 2021. godine nezakonito proterale u Srbiju u kojoj nikada nije bila.

Kako navode iz Beogradskog centra za ljudska prava, u pitanju je višegodišnja opasna praksa koja dodatno remeti, već vrlo složene, migracione tokove na Balkanu. Centar se sve češće se susreće sa stranim državljanima koji tvrde da su ih mađarske vlasti proterale u Srbiju mimo svake zakonske procedure i međunarodnijh propisa, navode. Reč je osobama koje prethodno nikad nisu bile u Srbiji, a u Mađarskoj su se zatekli kao tražioci azila, izbeglice ili stranci bez regulisanog pravnog statusa.

Centar je, kako navodi, pravno savetovao i zastupao desetine onih koji su doživeli takvu sudbinu, a među njima i državljane Jamajke, Iraka, Moldavije, Avganistana, Gabona i drugih država. U navedenim slučajevima proterivanje je sprovedeno uglavnom pod okriljem noći, bez opravdanog osnova i upućivanja obaveštenja nadležnim organima Srbije, navodi Beogradski centar za ljudska prava. Ovakva opasna praksa koja, uz to što je nezakonita i predstavlja kršenje ljudskih prava osoba koje se proteruju, ugrožava i upravljanje granicama Republike Srbije i dobrosusedske odnose, navode.

Ovo je priča, kako navode, samo jedne od žrtava takvog postupanja. Idenitet sagovornice Beogradskog centra je skriven u cilju zaštite njene lične privatnosti i bezbednosti.

Pogledajte video:

Tagovi