in

Iranske vlasti upozorile Francusku da će reagovati na karikature Hamneija

Iranske vlasti upozorile Francusku da će reagovati na karikature Hamneija

Iranske vlasti su danas upozorile vlasti u Francuskoj da će reagovati posle objavljivanja “uvredljivih” karikatura iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, u francuskom satiričnom časopisu Šarli ebdo.

Nedeljnik je objavio nekoliko desetina karikatura ajataloha. Te karikature su izabrane na konkursu pokrenutom u decembru u svetlu potresnog pokreta u Iranu.

„Uvredljiv i nepristojan čin objavljivanja karikatura protiv verskog i političkog autoriteta neće proći bez efikasnog i čvrstog odgovora“, napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan.

Prema njegovim rečima, Iran neće dozvoliti francuskoj vladi da prekorači granice.

Šarli ebdo je u decembru preneo da „međunarodni konkurs karikatura“ Hamneija ima za cilj da podrži „Irance koji se bore za svoju slobodu“.

Iran se suočava sa talasom protesta od smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra pošto ju je u Teheranu uhapsila policija za moral jer je navodno prekršila strogi kodeks oblačenja.

„To je naš način da pokažemo podršku Irankama i Irancima koji rizikuju svoje živote da bi odbranili svoju slobodu od teokratije koja ih tlači od 1979. godine“, napisao je u uvodniku direktor Loran Souriso (Laurent Sourisseau), poznat pod nadimkom Ris (Riss).

Francuska članica Evropskog parlamenta i bivša ministarka Natali Loazo (Nathalie Loiseau) (2017-2019) opisala je iransku reakciju kao „pokušaj mešanja“ u rad nedeljnika, i „pretnju“ za Šarli ebdo.

„Da bude savršeno jasno – represivni i teokratski režim u Teheranu ne može da deli lekcije Francuskoj“, rekla je bivša ministarka.

Šarli ebdo je objavio karikature u specijalnom izdanju za godišnjicu terorističkog napada na redakciju 7. januara 2015. godine.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. upali u redakciju satiričnog lista u Parizu gde su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su „osvetili proroka (Muhameda)“.

Redakcija lista od tada je premeštena na nepoznatu lokaciju koja liči, kako sami novinari kažu, na bunker s oružanim obezbedjenjem i rešetkama na prozorima. Međutim, novinari su tada rekli da će nastaviti sa istom uređivačkom politikom, da nemaju tabue i da im „ništa nije sveto“.