in

Inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama u skladu sa zakonom

Inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama u skladu sa zakonom

Ministarstvo rudarstva i energetike je saopštilo da geološki inspektor u Gornjim Nedeljicama kod Loznice vrši terenski nadzor u kojem kontroliše da li je zemljište nakon isteka odobrenja za istražne radove na istražnom prostoru “Jadar” vraćeno u prvobitno stanje, u skladu sa odobrenom projektnom dokumentacijom. Podsetimo, meštani Gornjih Nedeljica zatekli su u svojim njivama predstavnike Rio Tinta koji nisu želeli da im kažu šta rade i zašto su došli. U video materijalu koji su poslali iz organizacije “Ne damo Jadar” vidi se da je u njivi bio i jedan od inspektora.

„Inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi se u skladu sa zakonom, na isti način kao i na bilo kom drugom delu teritorije Republike Srbije, a što podrazumeva i da se nadzor vrši u prisustvu nadziranog subjekta“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da se vanredni inspekcijski nadzor u Gornjim Nedeljicama sprovodi postupajući po zahtevu nevladinih organizacija.

“S obzirom na to da u predstavci NVO nije upućeno na konkretnu nezakonitost, inspektor proverava sve lokacije na kojima su bile istražne bušotine na istražnom prostoru ‘Jadar’, bez izuzetka i bez obzira na to kada su izrađene i rekultivisane, kako bi se utvrdile moguće nepravilnosti”, saopšteno je.

Ministarstvo je pozvalo meštane Gornjih Nedeljica, predstavnike NVO i vlasnike imanja na kojima su bile istražne bušotine da inspektoru prijave i ukažu na licu mesta na lokacije, ukoliko postoje, na kojima nije izvršeno vraćanje zemljišta u prvobitno stanje.

Tagovi