in

Imamo odgovornost da podučavamo decu o genocidu u Srebrnici

Imamo odgovornost da podučavamo decu o genocidu u Srebrnici

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je da je “ključna obaveza i odgovornost svih” priznanje da se u Srebrenici desio genocid i da se deca podučavaju o onome što se tu desilo u julu 1995. godine.

Marfi je prilikom posete Potočarima, gde je uoči sutrašnjeg obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici odao poštu žrtvama, istakao da je potrebno da se nastavi traganje za nestalima i da se odgovorni za genocid procesuiraju.

„Ova odgovornost je na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući i one u Republici Srpskoj. Moja poruka je da SAD stoje uz BiH dok građani idu ka ostvarivanju ciljeva i pomirenja“, kazao je američki ambasador za N1 Sarajevo.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može očekivati pomoć i podršku u vidu snažnog odgovora zapadnih zemalja, američki ambasador je odgovorio ponovivši izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

„Što se tiče prirode napada na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH od (predsednika RS) Milorada Dodika i Republike Srpske, državni sekretar SAD-a bio je vrlo jasan. Što se tiče antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti, SAD su jasne – branićemo BiH, njen integritet, suverenitet i multietnički karakter. Kratak odgovor bio bi – da“, naveo je Marfi.

Naglasio je da „svi imamo odgovornost da priznamo šta se dogodilo u Srebrenici, da se dogodio genocid, ali osvrnuo se i na obrazovanje.

“Imamo odgovornost da decu u BiH i širom sveta podučavamo o tome. Ono što se dogodilo ovde ne može se izbrisati iz naše memorije, rekao je Murfi.

Tagovi