in

Imamo dokaz, tužićemo direktora Instituta za reumatologiju

Imamo dokaz, tužićemo direktora Instituta za reumatologiju

Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić istakla je da zaposleni na Institutu za reumatologiju već duže vreme trpe mobing i da “sada konačno imaju dokaze da tuže direktora te ustanove”.

Nedavno se pojavio audio snimak na kome se čuje kako direktor Instituta za reumatologiju viče i vređa medicinsku sestru. Zaposleni tvrde da već duže vreme trpe mobing. Direktor to demantuje. Prigovori su napisani, a poslat je i dopis Ministarstvu zdravlja. Ilić ističe da iako snimak datira od juna 2022. godine on se tek sada pojavio i da nisu tačni navodi da ga je snimila medicinska sestra na koju je vikao direktor.

„Da smo imali ovaj snimak 13. 06 kada nam se sestra obratila mi bismo mogli da tužimo direktora. Niti znamo ko je snimao niti prihvatamo izjavu direktora da je to snimala medicinska sestra. Kada se ona nama obratila nismo imali ni jedna drugi dokaz, niti smo imali svedoka, sem njene izjave“, rekla je Ilić u emisiji „Tumač stvarnosti“.

Ona je objasnila da je medicinska stra prvo otišla kod direktora da se požali na tretman koji ima kod načelnika, međutim direktor tada „ustaje sa stolici priča kako će on sada da viče na nju. Kada je pitala zašto, on odgovara zato što je kreten“.

„Ja lično mislim da je ovaj načelnik udarna pesnica direktora i da ga on koristi za sve ono što bi on trebao da uradi. Sukob između medicinski sestara i načelnika je u kontinuitetu, on je takođe pre dan dva mobingovao jednu našu koleginicu  i to su toliko bizarne situacije da mislim da je krajnje vreme da se sud pozabavi situacijama“, istakla je sagovornica N1.

Ilić je navela da je poslat i dopis Ministarstvu zdravlja u kome se traži da se pokrene pitanje odgovornosti rukovodstva Instituta za reumatologiju.

„Pre deset meseci smo poslali i tada se menjalo Ministarstvo i ništa nije bilo oko toga, u sudski spor nismo mogli da uđemo jer nismo imali nijedan dokaz“, rekla je Ilić i dodala da se mnogim zaposlenima nije ni produžavao ugovor o radu „bez ikakovog obrazloženja“.

Na pitanje kako komentariše dmenat direktora Instituta da je koleginica sa snimka „bila suspendovana od rada u Kovid bolnici u Batajnici zbog odbijanja predposatvljenih i ugrođavanja zdravlja pacijenata“, Ilić ističe  „da to nije tačno i da nije istina da je suspendovana“.

„Mi ćemo sada sigurno tužiti i direktora i njegovog pomoćnika i pokušaćemo da ohrabrimo ljude u Institutu da podignu glas da isprave kičmu i da isteramo na čistac kakve to likove postavlja Ministrastvo zdravlja za direktore ustanova“, rekla je predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije.