in

I u februaru vazduh u Valjevu zagađen i opasan po zdravlje

Vazduh u Valjevu je i u februaru zagađen i opasan po zdravlje, saopštila je organizacija “Lokalni odgovor”, koja sprovodi akciju “Aero Alarm”.

Kako se navodi u izveštaju ove organizacije, od početka februara su svakodnevno zabeležena prekoračenja graničnih vrednosti, prenosi portal Kolubarske.rs.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu sedmicu je bila u petak, 4. februara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti od 151,97 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena isti dan, 105,48 µg/m3.

U petak u 18 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije od 345,61 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, dok je subotu u 11 časova zabeležena najviša satna koncentracija od 210,93 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Podaci iz lokalne merne mreže za monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu pokazuju da je prošle godine zabeleženo najmanje 164 dana, dok je od početka godine zabeleženo 35 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu.

“Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima po zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu”, saopštila je organizacija “Lokalni odgovor”.

Tagovi