Hvala Italiji na bezrezervnoj podršci Srbiji na evropskom putu

Ministri spoljnih poslova Srbije i Italije, Nikola Selaković i Luiđi di Majo ocenili su da su odnosi dve zemlje odlični i prijateljski, a da je Italija posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

„Srbija i Italija neguju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa. Italija je jedan od naših najvažnijih političkih i ekonomskih partnera u Evropskoj uniji“, rekao je Selaković novinarima nakon sastanka.

Ekonomska saradnja dve zemlje se, ocenio je, ove godine kreće u dobrom smeru i pokazuje znake oporavka nakon perioda pandemije kovida-19.

„Ovu posetu ministra Di Maja Srbiji smatramo izuzetno značajnom i pravovremenom s obzirom na potrebu da se reafirmiše pozitivna agenda kao i da se vrednuje uspeh Srbije, kako regionalnoj politici tako i u procesu evrointegracija“, istakao je šef srpske diplomatije.

Zahvalio je Italiji na „bezrezervnoj podršci“ Srbiji na njenom evropskom putu.

„Mislim da su ovakve vrste susreta izuzetno značajne ne samo za saradnju dva ministarstva već i da pokazuju posvećenost Italije kao jedne od ključnih država članica Evropske unije u onom što jeste evropska perspektiva Srbije“, dodao je on.

Šef italijanske diplomatije je izrazio zadovoljstvo što u Srbiji posluje više od 600 italijanskih kompanija i rekao da dve zemlje beleže rast trgovinske razmene.

„Bez obzira na pad usled pandemije naša razmena je iznosila oko tri milijarde evra. Italija sa tačke gledišta izvoza trenutno drži istorijski rekord proizvoda ‘made in Italy’, a razmena sa Srbijom je jedan od stubova ovog rasta i zbog toga smo veoma zadovoljni“, rekao je on.

Dodao je da su politički, ekonomski i kulturni odnosi dve zemlje odlični, a da treba ubrzati pregovore za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Dijalog Beograda i Prištine je „središnje pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana i za bezbednost Evrope“, rekao je i dodao da je Italija uverena da je pomoć Brisela „istorijska prilika za obe strane“.

U novembru će biti održana zajednička sednica vlada dve zemlje, koju će pratiti biznis forum.

Razgovarali su i o odnosima u regionu. Selaković je istakao da je za Srbiju važno očuvanje mira i stabilnosti u regionu i vodjenje realne politike koja daje „ozbiljne ne samo ekonomske već i opšte reformske društvene rezultate“.