in

“Hteli da pobegnu iz zemlje”: Masovna hapšenja građevinara u Turskoj (VIDEO)

“Hteli da pobegnu iz zemlje”: Masovna hapšenja građevinara u Turskoj (VIDEO)

Katastrofalni zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju odneo je zasad preko 38.000 života.

Spasilačke ekipe i dalje neumorno pretražuju pogođena područja u kojima je infrastruktura gotovo u potpunosti uništena, ali kako vreme prolazi, sve je manje nade da će pronaći pronaći još preživelih pod ruševinama.

Turske vlasti pokušavaju da održe red na terenu, a u međuvremenu su izdati nalozi za hapšenje i u toku su privođenja određenog broja građevinara, zbog loših i nelagalnih praksi prilikom izgradnje zgrada koje su se srušile u zemljotresu.

Kako je prenela državna novinska agencija Anadolija, turski ministar pravde Bekir Bozdag je izjavio da su 134 osobe pod istragom zbog navodne odgovornosti za izgradnju ovih srušenih zgrada.

Bozdag je naveo da su tri osobe uhapšene, sedam pritvoreno, i da je za sedam uvedena zabrana izlaska iz zemlje, prenosi Glas Amerike.

Turski potpredsednik Fuat Oktay rekao da su izdati nalozi za pritvaranje 131 osobe, za koje se sumnja da su odgovorne za rušenje zgrada.

Ministar pravosuđa obećao je da će kazniti sve odgovorne, a tužioci su počeli sa inspekcijama i prikupljanjem dokaza o materijalima korišćenim u izgradnji, piše Index.

Vlasti u pokrajini Gaziantep takođe su uhapsile dve osobe za koje se sumnja da su srušile stubove, kako bi napravile dodatni prostor u zgradi koja se srušila, javlja državna agencija Andalonija.

Ministarstvo pravosuđa sada najavilo je da planira osnivanje kancelarije za „istragu zločina u zemljotresima“.

Jedan od uhapšenih je Mehmet Jašar Džoškun, izvođač radova na zgradi koja je uništena u Hataju. Kako pišu turski mediji, uhvaćen je u Istanbulu, dok je pokušavao da pobegne iz zemlje.

Izvori: Glas Amerike, Index

Zemljotres u Turskoj nagnuo zgradu, a ona bez temelja (VIDEO)