in

Hrvatsko tužilaštvo traži od Haga materijale protiv Stanišića i Simatovića

Hrvatsko tužilaštvo traži od Haga materijale protiv Stanišića i Simatovića

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) zatražilo je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (MICT) materijale protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, nakon što im je taj sud u maju povećao kazne zatvora sa 12 na 15 godina za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, objavljeno je danas u Zagrebu.

Tužilaštvo je navelo da dostavu celokupnog materijala spisa predmeta, uključujući i materijale prikupljene tokom istraživanja koji nisu korišćeni u postupku, traži s obzirom da je predmet pravosnažno okončan, a namerava da ih koristi u predmetima protiv poznatih i nepoznatih počinilaca ratnih zločina, u kojima nadležna županijska državna tužilaštva u Hrvatskoj nastavljaju istraživanja.

Agencija Hina navodi da su Tužilaštvu tokom 2014. predati javni sudski dokazi koji su korišćeni u postupku protiv dvojice bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije, koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske, a reč je o ukupno 7.320 dokumenata i 196 audio-video zapisa.

Ta dokumentacija dostavljena je nadležnim županijskim državnim tužilaštvima radi postupanja u predmetima ratnih zločina koji su u radu protiv poznatih počinilaca, kako bi ih MUP Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) koristili u predmetima ratnih zločina u kojima počinioci još nisu otkriveni ni procesuirani.

Apelaciono veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove preinačilo je krajem maja presudu raspravnog veća i pravosnažno na 15 godina zatvora osudilo Stanišića i Simatović za zločine počinjene na teritoriji BiH, kao i za ubistvo civila u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992.

Presudom je utvrđeno da su, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, visoki zvaničnici nekadašnje Službe državne bezbednosti Stanišić i Simatović krivi za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u BiH i Hrvatskoj, poseća Hina.

Tagovi