in

Hrvatska ušla u Šengen zonu, ali to Srbiji – ne donosi gotovo ništa

Hrvatska ušla u Šengen zonu, ali to Srbiji – ne donosi gotovo ništa

Sam početak nove godine Hrvatskoj je doneo promene. Od danas je ta država punopravna članica Šengena. To znači da su ukinute granične kontrole na putnim, železničkim i pomorskim prelazima – Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, koje su takođe članice šengen zone. Međutim, te novine Srbiji ne donose gotovo ništa.

Ulazak Hrvatske u šengen zonu, odnosno najveće područje bez granica – donosi veliko olakašanje državljanima Hrvatske, Slovenije i Mađarske, jer je reč o državama koje su članice Evropske unije, ali i turistima, jer znači kraj kilometarskih kolona u sezoni i dugotrajnih čekanja na granici.

Međutim, kada je reč o Srbiji, situacija ostaje nepromenjana. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za N1 kažu da će kontrolisanje svih onih koji u Srbiju ulaze ili izlaze ostati isto i da neće biti bitnijih promena za državljane Srbije prilikom prelaska granice, kao i državljane trećih zemalja koje se nalaze u tranzitu.

Iz MUP-a kažu i da u narednom periodu ne očekuju duža zadržavanja na graničnim prelazima prema Hrvatskoj od uobičajenih, osim za praznike i tokom letnje sezone. Putnici koji su KRENULI U pravcu Hrvatske kažu da će im putovanje olakšati to što imaju jednu granicu manje.

„Zato se i vraćamo ovuda, nema granice između Slovenije i Hrvatske, ide brže, do sada smo išli preko Mađarske“.

„Pravo da vam kažem mi od toga nemamo ništa“.

N1. A jel Vam je olakšanje barem to što ćemo imati granicu manje sa Slovenijom?

„Toliko možda, to je sve“.

„Nažalost ja samo koristim ovu granicu, sa Slovenijom ređe, možda jednom godišnje, ali hrvatsku granicu imamo, pa imamo“.

N1: Na hrvatskoj ne očekujete neke promene?

„Ne, ništa“.

„U procesu idu svojim putem, za nas to nema uticaja nažalost“.

Građani Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja.

Međutim, na zvaničnoj stranici Evropske unije je objavljeno da od novembra ove godine, to više neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja.

Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada sistem za to postane operativan.

Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina.