in

Hrvatska u prethodnih nedelju dana prva u EU po broju umrlih od kovida

U proteklih sedam dana Hrvatska je bila prva na “top-listi” umrlih u zemljama EU sa 73 umrla na milion stanovnika, gora čak i od Bugarske koja je imala 68 umrlih na milion stanovnika, piše u nedjelju Jutarnji list.

To je izračunato na 4,1 milion stanovnika, a kada bi se računlao prema podacima s poslednjeg popisa stanovništva, odnosno na 3,88 miliona, brojka bi bila i lošija.

To potvrđuje i zablude o manjoj opasnosti novog soja.

I prošlonedeljni podaci Državnog zavoda za statistiku dali su realnu sliku onoga što je korona učinila u Hrvatskoj u protekle dve godine, jer je samo u 2021. umrlo 63.611 osoba ili njih 12.000 više u odnosu na predepidemijsku godinu. Zavod takođe naglašava da je od marta 2020., kad je počela pandemija, do decembra 2021. porastao broj umrlih za 16,9 posto u odnosu na petogodišnji prosek za to razdoblje, odnosno umrlo je 16.146 više hrvatskih građana.

Prema privremenim podacima DZS-a, lani su u Hrvatskoj umrla 31.724 muškarca i 31.887 žena. To znači da je u odnosu na predepidemijsku godinu umrlo 6.372 muškarca i 5.445 žena više, što je, dakako, posledica pandemije koja traje više od dve godine. No, te crne brojke mogle su biti ipak bitno manje frustrirajuće da su se građani Hrvatske vakcinisali kao građani većine zemalja EU, ocenjuje Jutarnji list.

Broj umrlih u poslednjih nedelju dana to potvrđuje pa tako, na primer, Holandija i uz velik broj zaraženih nije zabeležila nijednu smrt zbog kovida-19, Nemačka je imala deset umrlih, Austrija, koja je uvela obaveznu vakcinaciju – 11, a Švedska, Španija, Portugal i Danska imali su dvadesetak umrlih na milion stanovnika u poslednjih sedam dana. Sve su to zemlje s visokom stopom vakcinisanih, što očito daje rezultate, navodi Jutarnji list.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.