in

Hrvatska traži Srbiji arhive iz NDH koje je Beograd dao Izraelu

Hrvatska je uputila Srbiji protestnu notu u kojoj traži da joj se preda sva arhivska građa, uključujući i ona o stradanju Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koju je predala Izraelu, i upozorava da problem arhiva može da zaustavi put Srbije prema EU, piše Večernji list.

U tekstu se navodi da Beograd ne vraća arhivsku građu, iako je Srbija potpisala sporazum o sukcesiji.

Takođe se traži, kako se navodi u tekstu zagrebačkog dnevnika, da se Hrvatskoj preda građa s diska koju je Srbija predala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dok se ne obavi fizički povrat izvornika, Hrvatska zahteva hitnu dostavu dosad digitalizovane kopije arhivske gradje, navodi se u tekstu pod naslovom ;“Srbija nam odbija vratiti arhivu iz NDH, a sad ju je dala Izraelu“.

List saznaje da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo protestnu notu Srbiji, pošto je Ministarstvo odbrane Srbije izvestilo o sastanku ministra odbrane Nebojše Stefanovića s ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, na kojem je ambasadoru uručen “hard disk sa više od 162.000 stranica digitalizovane kopije arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od strane NDH tokom Drugog svetskog rata”.

Reč je, kako se navodi u tekstu, o arhivskoj građi premeštenoj s područja Hrvatske i obuhvaćenoj hrvatskim zahtevom za povrat iz 2006. godine.

Tagovi