in

Hrvatska pozvala svoje državljane da napuste istok Ukrajine

Hrvatska je preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje, rekao je u nedelju u Minhenu ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. 

On je rekao kako je ta odluka donesena u „intenzivnoj komunikaciji” sa ambasadorkom u Ukrajini i u skladu sa iskustvima drugih država. On je pre nedelju dana u Splitu kazao kako se na istoku Ukrajine nalazi 25 hrvatskih državljana, ali se pretpostavlja da je do danas većina njih otišla.

„Situacija je zabrinjavajuća, ali to ne znači da će eskalirati. Još uvek se ulažu diplomatski napori kako se to ne bi dogodilo”, rekao je Grlić Radman u Minhenu, gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji.

Grlić Radman je ocenio da je taj forum „doprineo boljem sagledavanju krize” na istoku Ukrajine i važnosti poštovanja međunarodnog prava.

U Bavarskoj su, između ostalih, boravili američka potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar SAD Entoni Blinken, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Po prvi put u nekoliko godina, Rusija nije poslala svoje predstavnike.

Zelenski je u subotu održao govor u kojem je poručio da njegovoj zemlji odmažu prognoze datuma invazije koje dolaze sa Zapada, jer joj to šteti, kao i da je situacija „zabrinjavajuća”, ali ne i najgora od početka sukoba na istoku države.

Grlić Radman je naglasio da je upravo zato bio koristan dolazak ukrajinskog predsednika, kako bi se čule direktne informacije s tog prostora.

“Sa istočnih granica dolaze različite informacije, pa je ovo bila dobra platforma za razgovore i informisanje o tamošnjoj situaciji”, rekao je ministar.

Tagovi