in

Hrvatska planira da u julu svečano otvori Pelješki most

Hrvatska planira da u julu svečano otvori Pelješki most

Hrvatska namerava da svečano otvori Pelješki most između 19. i 21. jula u prisustvu visoki evropskih zvaničnika, javila je danas agencija Hina iz Brisela, pozivajući se na izvor u Evropskoj komisiji.

Otvoranju mosta, koji je najskuplji infrastrukturni projekat sufinansiran iz EU fondova, trebalo bi da prisustvuju predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i evropska poverenica za kohezionu politiku Elisa Fereira.

„S obzirom da se radi o najvećem projektu iz EU fondova, one bi trebalo da prisustvuju ceremoniji otvarenja“, rekao je neimenovani izvor Hine, navodeći da će ceremonija biti održana 19., 20. ili 21. jula.

To otvaranje je planirano u jeku turističke sezone kada bi hiljade turista mogle da putuju prema Dubrovniku.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u januaru, tokom posete gradilištu, da bi hrvatska teritorija kopneno trebalo da bude spojena do početka ovogodišnje turističke sezone.

Planirano je a do leta u saobraćaj bude pušten i deo obilaznice preko Pelješca, a jedino je otvaranje čvora Ston – odloženo za jesen ove godine.

Most na poluostrvu Pelješcu, kojim se zaobilaženjem putnog pravca preko BiH povezuje južni deo Hrvatske, najskuplji je infrastrukturni projekt otkako je 1986. godine Evropska komisija počela da sufinansira projekte.

Most je koštao 418 miliona evra u čemu je Evropska unija učestvovala sa 85 odsto, a Hrvatska sa 15 odsto, podseća agencija Hina.

Tagovi