in

Holandska evroposlanica pozvala na uvođenje sankcija Dodiku i njegovu smenu

Holandska evroposlanica pozvala na uvođenje sankcija Dodiku i njegovu smenu

Holandska poslanica u Evropskom parlamentu Tineke Strik izjavila je da i dalje postoje oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, uključujući i političko rukovodstvo Republike Srpske.

„Nažalost, ova borba je i dalje preko potrebna, pošto se genocid i dalje negira, a ratni zločinci slave u delovima zemlje, što radi i političko rukovodstvo RS“, izjavila je Tineke Strik, preneli su sarajevski mediji.

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta je odata pošta žrtvama Srebrenice, koje su srpske snage počinile u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni pod kontrolom UN-a.

Holandska poslanica je navela da se ove godine godišnjica Srebrenice obeležava u situaciji kada je predsednik RS Milorad Dodik preduzeo nove korake za pravno otcepljenje Republike Srpske od ostatka zemlje, negiranjem odluka Ustavnog suda BiH i podrivanje odluka Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR).

„Evropski parlament je jedinstven u pozivanju na snažan odgovor međunarodne zajednice“, rekla je Tineke Strik.

Ona je istakla da je potrebno da EU ili grupe država članica usvoje sankcije da bi se „zaustavio Dodikov opasni secesionistički put i čuvala bezbednost i teritorijalni integritet BiH“.

„Pozivam i OHR da, u bliskoj koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, Dodiku da kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i da ga smeni s funkcije u slučaju nepoštovanja tog ultimatuma“, rekla je Tineke Strik.

Tagovi