in

Hoće li Dodik u Orašac

Zvanični Beograd neće odustati od poziva Miloradu Dodiku da dođe i učestvuje u proslavi Dana državnosti Srbije u Orašcu u utorak, i pored toga što ambasadori zemalja EU zbog Dodika neće doći na svečanost. Njihovo prisustvo je inače uobičajena praksa. Međutim, Srbija je u isto vreme otkazala zajedničku sednicu Vlade sa Vladom Republike Srpske.

Odluku ambasadora zemalja EU da ne dođu u Orašac zbog prisustva Milirada Dodika, predsednik Srbije uporedio je sa pozivom prijatelju na krštenje deteta i odbijanje zbog prisustva nekog drugog gosta, koji se tom prijatelju ne sviđa.

„Mi da menjamo i da isključujemo rukovodstvo Republike Srpske samo zato što su to tražili ambasadori? Ne pada mi na pamet da tako nešto čak i razmatramo. Srbija je zemlja ponosnih ljudi, dostojanstvenih i Srbija je ozbiljna država“, poručio je Vučić.

Međutim, zajednička sednica dve Vlade, kako saznaje klix.ba u Banjaluci, otkazana je. U Beogradu nije održan ni veliki sabor Srbije i Republike Srpske, koji je bio najavljen za 27. januar.

“Sigurno nije odgođen zbog borbe protiv epidemije. Vidim to kao jedno od prvih, a do sada najjasnije korišćenje poluge meke moći međunarodne zajednice kada je reč o odnosima Srbije i Republike Srpske. Mislim da je u trenutnoj preraspodeli nejasno ko kome tu drži leđa i za koju cenu. Mislim i da taj odnos preti da napravi mnogo više štete Aleksandru Vučiću nego Miloradu Dodiku”, smatra novinar NIN-a Stefan Slavković.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da kada je reč o problemima u funkcionisanju Bosne i Hercegovine tu nije kriv samo Dodik.

“Ako Dodik narušava Dejtonski sporazum, onda hajde da vidimo da li ga narušavaju Bošnjaci, svojim tvrdnjama da treba da se ukine Republika Srpska? Čekajte, kako EU reaguje na to što Erdogan drži predizborne skupove u Sarajevu”, upitao je Dačić?

Za to vreme, srpski član predsedništva BiH sprema se na put u u Orašac na proslavu 218. godišnjice početka Karađorđevog ustanka.

“Naprosto ne vidim ni jedan razlog zbog koga ja ne bih bio tamo prisutan, a i rukovodstvo Republike Srpske. Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što se ove godine opredelio da jedno od najvećih priznanja dodeli predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović”, ocenjuje Dodik.

Dodik ostaje odlučan – Republika Srpska neće odustati od namere da formira svoj Visoki sudski i tužilački savet, odvojen od istog takvog tela na nivou Bosne i Hercegovine. Takođe, nije do sada prihvatio čak ni Vučićev poziv da se predstavnici RS vrate u institucije BiH.