in

“Hobotnica koja hoće da umije Telekom i skine ga iz korupcionaških afera”

“Hobotnica koja hoće da umije Telekom i skine ga iz korupcionaških afera”

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju Vladimir Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju da afere vezane za Telekom da budu u novom izveštaju Evropskog Parlamenta o Srbiji. Bilčik se poziva na praksu Evropskog Parlamenta da proces pregovora ipak ostane iza zatvorenih vrata.

Bilčik insistira da su razgovori o amandmanima na izveštaj o Srbiji tajni dok ne budu usaglašeni. U odgovoru N1 navodi da može da govori tek kada dokument bude završen.

„Gospodin Bilčik žali zbog pokušaja ometanja procesa pregovora curenjem informacija i spekulacija. U aktuelnim političkim pregovorima važi samo jedan princip: ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno i jedini tekst koji je bitan je konačni tekst Izveštaja“, navodi se u odgovoru.

Kako N1 saznaje Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom ne bude spomenut u izveštaju tog tela o Srbiji. Izvori iz dve različite grupacije u okviru Evropskog parlamenta potvrdili su nam da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja Telekom angažovao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara.

„Veza između državnog Telekoma i Igora privrednika Žeželja je otkrivena baš ugovorom koji smo mi pokazali ispred Telekoma od 38 miliona evra novca građana Srbije koji su dati privatniku kojim je on kupio čuveni tabloid Kurir koji je postao batina za opozociju a najlepše odledalo za vlast. Otišlo se i korak dalje. Telekom je otvorio plaćenu prilično filijalu u Briselu iako je pred bankrotom za direktora je postavljen suprug ambasadorke u Briselu Damir Hrustanović i treba i njega pitati koliko sve to košta, a na sastanku sa Bilčikom bila je i Žeželjeva Adrija medija grupa koji je u novembru kupio portal Evraktiv za Srbiju i Crnu Goru i to je jedna hobotnica koja hoće da umije Telekom i da ga skine iz velikih korupcionaških afera u Srbiji“, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Lobiranje da Telekom nestane iz amandmana jeste očekivan proces koji funkcioniše u Evropskoj uniji a koji i košta, ali kako tvrde iz skupštinskog odbora za evrointegracije treba ga zaustaviti.

„Kao što znate Pokret slobodnih građana je član ALDE i ta grupacija u EP je predala amandmane koji su vezani za Telekom i podržavamo da ti amandmani budu usvojeni. Ono što smo čuli iz Brisela, ako je istina, je malo zabrinjavajuće – to bi značilo da igrači poput Telekoma sa ogromnim sredstvima i lobiranjem u samom Briselu su uspeli da dođu do nekih koji donose odluke i na te odluke utiču“, rekao je Natan Albahari, poslanik PSG i član Odbora za evrointegracije.

Evroposlanici u amandmanima osuđuju Telekom i zbog otvaranja kancelarije Raša Tudej u Beogradu, pa u amandmanu 253 pozivaju Srbiju da se bori protiv dezinformacija, uključujući manipulativne anti-EU narative.

„Postoji dovoljno prostora nažalost i u Evropskoj uniji da se trguje da se manipuliše, lobira, ali pokazuje i da je evroparlamentarcima fitilj sve kraći, nije do sada bilo ovako direktno i organizovano suprotsavljanje ne samo Vučićevim naporima da nešto izbaci iz izveštaja već i naporima njegovih prijatelja poput gospodina Bilčika, tako da mislim da polako ali sigurno ovoj vlasti ističe taj ogroman kredit koji je dobila pre 10 godina“, kaže Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik prijavio je telu Evropskog parlamenta za sprečavanje korupcije da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria medije Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma Srbija.