in

Hitno potreban napredak u dijalogu Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel razgovarao je se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog foruma za mir o regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije i hitnoj potrebi napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Borel je na svom Tviter nalogu napisao da je bilo reči i o procesu evropskih integracija, predstojećem sastanku Saveta za spoljne poslove o Zapadnom Balkanu i važnom bilateralnom angažmanu.

Politička situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih meseci je „sve izazovnija“ uz produbljavanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na severu Kosova kao i međupartijske podele u Crnoj Gori koje „parališu politički sistem“ u toj zemlji, ocenjuje se u dokumentu o kojem će se raspravljati na sastanku šefova diplomatija EU u ponedeljak u Briselu. U dokumentu, koji je pripremio kabinet visokog predstavnika EU Žozepa Borela i u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid, ocenjuje se da „nesuglasice među zapadnobalkanskim partnerima koče sprovođenje regionalnih integracija“.

U dokumentu se ukazuje i kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, da je atmosfera oko dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova „i dalje izazovna“ i da „u poslednjih nekoliko meseci nije postignut dalji napredak“.

„Strane treba ohrabriti da se konstruktivno angažuju i ostvare pozitivne rezultate, uključujući regionalne sporazume u vezi sa zajedničkim regionalnim tržištem, i da se uzdrže od jednostranih akcija i retorike koja izaziva podele, posebno u vezi sa severom Kosova“, podvlači se u dokumentu.

Tagovi