in

Hitna evakuacija OEBS-a iz Ukrajine, ruski helikopteri gađani kod Kijeva

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), jedino međunarodno telo na terenu, naložilo je večeras hitnu evakuaciju svoje posmatračke misije u Ukrajini zbog sukoba.

„Odlučila sam da privremeno i što pre evakuišemo sve članove“ koji su od 2014. godine „naše nepristrasne oči i uši na terenu širom zemlje (Ukrajine)“, napisala je generalna sekretarka OEBS-a Helga Šmid.

BBC prenosi snimak na kojem se vidi kako su ukrajinske trupe otvorile vatru na ruske helikoptere u blizini Kijeva.

Na snimku se vidi teška vatra koja je otvorena na helikoptere koji lete iznad grada Višgorod, koji se nalazi u neposrednoj blizini glavnog grada Ukrajine.

Za BBC je potvrđeno da je snimak originalan, ali se ne otkriva ko je njegov izvor.
Preduzećemo i korake da branimo NATO saveznike, posebno na istoku, rekao je toga u obraćanju iz Bele kuće američki predsednik.

On je dodao da će sutra Alijansa sazvati sastanak na kom će biti određeni naredni koraci kako bi se ojačao taj savez. Rasporedićemo trupe u Nemačkoj i Ploljskoj u utorak, u odgovoru na agresivno delovanje Rusije i Belorusije, rekao je Bajden i dodao: – NATO snage će brzo reagovati kako bi zaštitio naše saveznike na istočnim granicama Evrope.

– Putin je agresor, Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posledice. Danas ovlašćujem dodatne sankcije, nova ograničenja o izvozu u Rusiju i ovo će koštati rusku ekonomiju. Mi želimo maksimizirati dugotrajni uticaj na Rusiju. SAD nisu u ovome same, mi imamo koaliciju saveznika koji predstavljaju gotovo polovinu svetske ekonomije – naveo je Bajden.

 

Rusi zauzeli Černobiljsku nuklearku