in

Hemikalije direktno u Savu izazvale veliki pomor ribe, aktivisti prstom upiru u Kineze

Pre nekoliko dana u Šapcu je uočen pomor ribe, a ekološke organizacije apeluju da se izlivanje otpadnih voda što pre zaustavi. Evropska zelena partija u ovom gradu objavila je na svojoj Fejsbuk strani fotografije koje potvrđuju da se u obodnom kanalu, malo pre nego se on uliva u Savu, oslobađaju vrlo štetne materije.

– U delu Cerskog obodnog kanala pre njegovog ulivanja u Savu je uočen pomor ribe. Fotografije i video zapisi sa lica mesta dokazuju ovo što govorimo. Jasno se vidi da penušavi sadržaj koji je izazvao uginuće ribe dolazi iz cevi kroz koju svoje otpadne vode u ovaj kanal izlivaju nekadašnji Beli limovi koji su bili deo Zorka holdinga, a danas su deo kineske kompanije HBIS Serbia koja upravlja i železarom u Smederevu i poznata je po tome što iz nje u vazduh ispušta zagađujuće materije u višestruko većim koncentracijama od dozvoljenih – stoji u uvodu prve objave.

– Pogon za proizvodnju belih limova u Šapcu ne poseduje sopstvenu preradu otpadne vode niti je priključen na gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Svoju otpadnu vodu izlivaju ili u takozvanu staru Zorkinu kanalizaciju koja se uliva u Savu bez prethodne prerade ili direktno u Cerski obodni kanal. Izlivanje u kanal se dešava periodično posle upotrebe hemikalija za pranje limova, postrojenja i tankova i tada dolazi do pojave pene visoke i do jedan metar, širenja nesnosnog smrada i pomora ribe – objašnjavaju iz Evropske zelene partije Šabac.

– Ovaj akcident ćemo prijaviti ekološkoj i vodnoj inspekciji i Policijskoj upravi Šabac. Evropska zelena partija će pokrenuti inicijativu da se utvrdi koja industrijska postrojenja u Istočnoj radnoj zoni u Šapcu na adekvatan način tretiraju svoje otpadne vode, a koja ne, i izvršiće pritisak na kompanije, inspekcijske organe i nadležna javna preduzeća da se stvore uslovi da sve ove kompanije prestanu da zagađuju životnu sredinu na ovaj način i ugrožavaju zdravlje građana – napisali su na svojoj profilnoj strani članovi ove organizacije.

Danas (21. maj) su iz ove partije na društvene mreže postavili nove fotografije sa lica mesta, koje svedoče da se izlivanje opasnih materija i dalje nastavlja bez ikakvih problema.

– Prema fotografijama koje smo dobili sa lica mesta, izlivanje otpadnih voda u Cerski obodni kanal u blizini njegovog ušća u Savu se nastavlja. Voda iz kanalizacione cevi za koju pretpostavljamo da pripada pogonu Belih limova nekadašnjeg Zorka holdinga koji sada posluje u okviru kineske kompanije HBIS Serbia kao ogranak Šabac i dalje stvara penušavi sadržaj na površini vode. Uginuće ribe je nastavljeno pa pretpostavljamo da otpadna voda sadrži hemikalije koje uništavaju živi svet i na taj način mogu oštetiti i zdravlje ljudi. Očekujemo što bržu reakciju ekološke i vodne inspekcije, kao i policije i tužilaštva kojima smo prijavili ovaj slučaj, kako bi se zaustavilo dalje zagađivanje životne sredine – stoji u današnjoj objavi.

Građani blokirali radove, zaustavili istovar šuta i stali u stražu u prirodnom staništu Reva