in

Havarija na gasovodu u Bugarskoj, Srbija interventno uvezla gas iz Mađarske

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje, prenosi Rojters. Javno preduzeće “Srbijagas” je zbog havarije u Bugarskoj interventno uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, potvrdio je za N1 direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Prema Bajatovićevim rečima, očekuje se da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasa u Srbiji.

Bajatović je prethodno agenciji Tanjug ekao da je u Bugarskoj došlo do pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu, zbog čega je prekinuta isporuka tog energenta našoj zemlji.

„‘Srbijagas’ je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju“, rekao je Bajatović.

Dodao je da je „Srbijagas“ u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Rojters podseća da Bugarska transportuje ruski gas preko svoje gasne mreže u Srbiju i Mađarsku.

Nesreća, koja je prijavljena u 3 sata ujutru po lokalnom vremenu, zaustavila je i dotok gasa ka Rumuniji, ali je on delimično obnovljen jutros posle 8 sati.

Kompanija je u saopštenju navela da je usled pukotine nastala samo materijalna šteta i da su timovi već na licu mesta i rade na popravci gasovoda.

Bez grejanja u Novom Sadu

Javno preduzeće Novosadske toplane saopštilo je da je zbog havarije u Bugarskoj prekinulo isporuku toplotne energije za grejanje i toplu vodu za sve korisnike usluga.

Novosadska toplana u saopštenju je navela da će isporuka toplotne energije za grejanje i pripremu tople potrošne vode za korisnike biti uspostavljena kada bude normalizovana isporuka prirodnog gasa i stabilizovan tehnički sistem tog preduzeća.

U saopštenju se navodi da je havarija u Bugarskoj dovela do poptune obustave isporuke gasa prema Javnom preduzeća „Srbijagas“, jedinom distributeru gasa u Srbiji.

Do poremećaja snabdevanja došlo je i u BiH, te je kompanija Energoinvest saopštila je da je jutros od četiri sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, čime je poremećen normalan dotok gasa u tu zemlju.