in

Haos u Ukrajini, iz Donbasa noćas evakuisano prvih 3.000 ljudi

Čitav svet je na iglama jer se situacija u Ukrajini drastično pogoršala za 48 sati. Juče su u regionu Donjecka i Luganska odjekivale eksplozije, a prvi civili iz regiona Donbasa prebegli su u Rostovsku oblast.

Po naređenju ruskog predsednika Vladimira Putina organizovani su kampovi za prihvat izbeglica i pomoć, a ruski mediji navode da je do petka u ponoć evakuisano više od 3.000 ljudi.

Svetski lideri juče su sastančili u Minhenu povodom celokupne situacije, a kasno sinoć obratio se i američki predsednik Džozef Bajden koji je rekao da nije isključeno da Rusija otpočne invaziju tokom naredne nedelje, možda čak i u narednim danima.

Bajden je rekao da je uveren da je Putin već prelomio, ali je istakao da prostor za diplomatsko rešenje još postoji.

Putinu je uputio jasnu poruku da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO, te da, iako neće slati trupe u Ukrajinu, nastaviti da podržavaju ukrajinski narod.

Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

U saopštenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničkoj Fejsbuk stranici, navodi se da su „separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska“, prenosi Rojters.

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijama.

Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pruži hitnu pomoć u vezi neočekivano velikog priliva izbeglica iz Donbasa.

„Putin je razgovarao telefonom sa vršiocem dužnosti ministra za vanredne situacije Aleksandrom Čuprijanom i naložio mu je da hitno otputuje u Rostovsku oblast kako bi na licu mesta stvorili uslovi za smeštaj, obezbeđivanje toplih obroka i svega neophodnog, uključujući medicinsku pomoć za izbegle“.

Ruski lider je takođe naložio Vladi Rusije da hitno obezbedi isplatu od po 10.000 rubalja (oko 115 evra) svakoj izbeglici koja stigne iz Donbasa u Rostovsku oblast.

Samoproglašena Luganska Narodna Republika takođe je danas pozvala na evakuaciji stanovnika.

Rat u Ukrajini još nije počeo, ali na terenu opasno kuva