in

Gvožđe se kuje dok je vruće

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u penziji i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Viskovićem rekao je gostujući na N1, komentarišući poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom u Briselu da se gvožđe kuje dok je vruće. “Posle dugog zastoja došlo je do susreta dok nije uspešno završen. Očuvan je momentum koji je omogućio da se zakaže novi sastanak, mislim da je to najviše što je moglo da se postigne. Stavovi su dijametralno suprotni, ne može se očekivati postizanje rešenje, već samo razjašnjenje stavova. Tek u narednoj fazi možemo očekivati da dođe do kompromisa, bez njega se ne može postići rešenje”, naveo je.

On kaže da i srpska i albanska strana utiču na zategnutost odnosa i da bi bilo pogrešno svu odgovornost svaliti na srpsku stranu.

“I Albanci su dopirineli tome da se stvori neprijatna atmosfera, očekuje se da dođe do nasilja, a to je zadnje što se može trpeti, došlo bi do kontranasilja. I jedni i drugi moraju stati na lotpu, da li bi im to donelo korist, siguran sam da bi to samo otežalo. Treba uzeti u obzir da se spoljna politika koristi i za unutrašnje političke svrhe, to u pregovorima mnogo šteti i bilo bi korisno kada bi se to izbeglo, vreme se mora uzeti u oblik. Kompromis ne može biti to što je predložila albanska strana, traže sva prava, mislim da je srpska strana u nepovoljnoj situaciji – nema podršku u pregovorima, u takvoj situaciji neće biti lako”, smatra sagovornik N1.

Govoreći o angažovanju SAD u Briselskim pregovorima, naveo je da je njihov državni sekretar lično spreman da se angazuje i da to je poruka koja se mora uzeti u obzir.

“Očito je da SAD smatraju da je krajnje vreme da se postigne dogovor, pokušaće da utiču, mislim da je sutuacija takva da se na albansku stranu mora više uticati, oni se smatraju pobednicima. Albanska strana ih vidi kao svoje zaštitnike. Dosta je interesantno da se oglasio Šolc, procenjuje se da je pogodan trenutak da se na obe strane trebe uticati”, kazao je i dodao da on još uvek ne može da zameni bivšu kancelarku Angelu Merkel iako on to želi.

“Smatralo se da neće biti zainteresovan za spoljno-politička pitanja. Mora se izgraditi autoritet, uticaj Nemačke za obe strane može imati uticaj na konačno pronalaženje rešenja”, kazao je.

Dodaje i da će albanska strana gubiti podršku ako bude opstruisala dijalog.

“Dobro je što smo mi za kompromis da bi se došlo do trajnijeg rešenja, ne možemo očekivati da neka velika sila bude na strani Srbije, za Srbiju je dovoljno da oni budu objektivni – ne da navijaju za nas, nego da ne navijaju protiv nas”, istakao je Visković.

Komentarišući posetu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina Moskvi, kaže da je ona krajnje čudna i da za nju nije bilo vreme.

“Vulina dugo zovem ministar opštih poslova, učestvuje u svakoj temi. Mislim da je dosta nezgodan trenutak, nije uobičajeno da ministar unutrašnjih poslova razgovara sa ministrom spoljnih poslova. On rađa sumnju, teško je objasniti, on je prorus, zagovara blisku saradnji i savezništvo sa Rusijom, štetno je da se on pojavljuje kao prenosilac nekih poruka i da on razgovara sa Rusima, to je pogrešno po mojim uverenjima. Mislim da su nam kreatori spoljne politike naneli štetu kod zapadnih zemalja da mi igramo neku igru”, ocenio je bivši ambasador.

Visković je kazao i da nam neuvođenje sankcija Rusiji predstavlja najveći hendikep.

“Sve zapadne zemlje nas tretiraju kao nekog ko nije solidaran, nekad se žrtvuje nešto zarad interesa”, zaključio je Ivo Visković.

Celo gostovanje možete pogledati u okviru emisije N1 Studio Live: