in

Gužve na Bajakovu nemaju nikakve veze sa ulaskom Hrvatske u Šengen

Gužve na Bajakovu nemaju nikakve veze sa ulaskom Hrvatske u Šengen

Gužve na Bajakovu proteklog vikenda nemaju apsolutno nikakve veze s činjenicom da je Hrvatska od 1. januara članica šengenskog prostora, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

Odgovarajući na Hinin upit Božinović je kazao da su gužve koje su se stvorile tokom vikenda na graničnom prelazu Bajakovo sa Srbijom očekivane zbog završetka praznika i povratka većeg broja ljudi prema zemljama EU.

„I ranije smo komunicirali da se od 1. januara granična kontrola na spoljnoj granici neće promeniti i nije se promenila, jer hrvatska policija od ranije primenjuje šengenski zakonik. Uzmimo podatke hrvatske granične policije za 24. decembar prošle godine, dok još nismo bili članica Šengena, a kada je situacija na Bajakovu bila obrnuta. Dakle, na ulazak u Srbiju se čekalo i do pet sati, jer uprkos velikom broju traka za graničnu kontrolu na hrvatskoj strani, infrastruktura s druge strane granice ne može da podnese toliki broj putnika, a bez većih čekanja”, kazao je Božinović.

Dodao je da su svi koji su ovaj vikend putovali mogli da osete Šengen, „ali na drugoj lokaciji, u trenutku kada su bez zaustavljanja i čekanja na graničnu kontrolu izašli iz Hrvatske i ušli u Sloveniju, kao što su i hiljade naših građana, prvi put, bez ikakvih gužvi krenuli na svoja skijaška odredišta”.

Ekipa N1 razgovarala je juče na graničnom prelazu Batrovci/Bajakovo sa građanima koji su više od osam sati čekali da pređu granicu. Vidno revoltirani građani poručili su da se ovako nešto nikada nije desilo, i da je to katastrofa. Jedan građanin, upitan šta misli da je razlog tolikog čekanja, poručio je: „Znaš šta je razlog – što se Hrvati prave da su oni sad bogovi što su ušli u Šengen“. Reporter N1 javio je da je na Batrovcima kolaps i da je kolona automobila duga osam kilometara.

Tagovi