in

Grupa udruženja građana zahteva ostavke članova Saveta REM-a

Grupa udruženja građana zahteva ostavke članova Saveta REM-a

Grupa udruženja građana saopštila je da je zbog nesavesnog rada Saveta Regulatorno telo za elektronske medije “institucija koja je zakazala i koja ne služi svrsi radi koje je osnovana”.

„Pozivamo članove i članice Saveta da prihvate ličnu profesionalnu i moralnu odgovornost za srozavanje REM-a i da podnesu neopozive ostavke“, navodi se u saopštenju grupe.

Ostavke se traže od članova Saveta Olivere Zekić, Milorada Vukašinovića, Aleksandre Janković, Aleksandra Vitkovića, Radoja Kujovića, Višnje Aranđelović, Judite Popović, Božidara Zečevića i Nemanje Tasića.

Kako se navodi u saopštenju, posao Saveta REM-a je da spreči da taj uticaj bude negativan, čak razoran, a članovi i članice Saveta REM-a „ne rade svoj posao“.

„Da rade, ne bi bilo moguće da promocija nasilja i govor mržnje u medijskim sadržajima potisnu pluralizam mišljenja i kulturu dijaloga. Ne bi bilo moguće da mediji nekažnjeno prikazuju fizičko i psihičko zlostavljanje u rijaliti programima, da informativnim emisijama šire dezinformacije, rasnu, versku i nacionalnu mržnju, glorifikuju ratne zločince, potpiruju mizoginiju, pozivaju na progon neistomišljenika. Da se javnost traumatizuje, a dostojanstvo žrtava gazi prikazima raskomadanih ljudskih tela“, kažu udruženja.

Dodaje se da takvi mediji i ovakav REM „služe interesima medijskih tajkuna i političkih moćnika, ali ne služe interesima društva“.

Saopštenje potpisuju Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE Fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija i YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava.