in

Grupa građana poziva na šetnju podrške Ukrajini, uputila zahteve vlastima

Grupa građana poziva na šetnju podrške Ukrajini, uputila zahteve vlastima

Neformalna grupa građana “Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata” pozvali su građane u šetnju podrške narodu Ukrajine u nedelju, a vlastima su uputili određene zahteve.

Mi, građani Srbije i pripadnici ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore u Srbiji pozivamo na mirni skup i šetnju podrške narodu Ukrajine u borbi protiv agresije i narodima Rusije i Belorusije u njihovoj borbi protiv diktature, u nedelju 20. marta od 14 časova na Trgu Republike, navedeno je u saopštenju.

„Rat u Ukrajini ušao je u četvrtu nedelju pustošenja. Hrabri Ukrajinci u preko dvadeset dana epske borbe odolevaju pred nadmoćnijim osvajačima koje je diktator iz Kremlja cinično poslao da ih „oslobode“. Gradovi se nemilosrdno uništavaju granatama i raketama, a ljudi u čije se ime vodi ovaj pohod ginu u hiljadama. Preko tri miliona već je u izbeglištvu. Ukrajina je napadnuta i bori se za svoj opstanak. Otpor ovom besmislenom ratu jača i u samoj Rusiji. Uprkos drakonskim kaznama i za samo nazivanje sukoba u Ukrajini ratom, odnosno zatvora za iznošenje „lažnih informacija“ o dejstvu ruske vojske, neustrašivi građani iskazuju protest. Uhapšeno je preko 14.000 onih koje režimska propaganda nije uspela da ubedi u „opravdanost specijalne operacije“. Građani Rusije ustaju protiv bratoubilačkog rata i bore se za slobodu“, istaknuto je u saopštenju ove neformalne grupe.

Oni konstatuju da širom sveta, uz zabrinutost, jača i solidarnost sa Ukrajinom kao žrtvom brutalne agresije, i da su, pre svega obični ljudi, koje ne rukovode geostrateški rezoni, već empatija izašli su na masovne demonstracije. Dve boje dominiraju slobodnim svetom – plava i žuta, kažu iz ove grupe građana.

“Već prvog dana rata spontano smo se okupili ispred ambasade Ruske federacije u Beogradu. U magli lažnih vesti, spinova, mitova, predrasuda i povišenih strasti koji guše naše društvo, protestovali smo u više navrata protiv ruske agresije na Ukrajinu. Okupljamo se ponovo u nedelju 20. marta od 14 časova na Trgu Republike upravo u slobodarskom i antifašističkom duhu Srbije. Pozivamo na mirni skup i šetnju podrške narodu Ukrajine u borbi protiv agresije i narodima Rusije i Belorusije u njihovoj borbi protiv diktature”, navedeno je.

Kako stoji u saopštenju, građani Srbije i pripadnici ruske, ukrajinske i beloruske dijaspore u Srbiji osuđuju bratoubilački rat protiv naroda Ukrajine i svakoga ko ga pravda i zahtevaju:

1. Od političara (bez obzira na partijsku pripadnost) – da prekinu bilo koju saradnju sa partijom “Jedinstvena Rusija” i drugim organizacijama pod direktnom kontrolom ruske države.

2. Od medija – da ne prećutkuju ratne zločine počinjene u toku agresije.

3. Od gradskih i lokalnih vlasti – da u skladu sa zakonom sklone sa ulica i ubuduće ne dopuštaju znakove i simbole agresije, ukjlučujući latinično „Z“ i murale sa likovima agresora.

4. Od svih gore navedenih – da se uzdrže od širenja lažnih i neproverenih informacija o ratu u Ukrajini, te da jasno i nedvosmisleno osude agresiju protiv te zemlje i terora protiv njenog stanovništva.

Najnovije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.