in

Grlić Radman o izjavi Vulina: Osvajačke politike su poražene

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman ocenio je povodom izjava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o “srpskom svetu”, da su takve “osvajačke politike” poražene.

„Šta bi to (srpski svet) trebalo da znači, to bismo hteli znati. Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovde nema mesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika“, rekao je Grlić Radman, a prenela Hina.

Dodao je da oživljavanje takvih politika nije u interesu Evropske unije niti međunarodne zajednice koja je danas suočena s velikim izazovima.

Grlić Radman je situaciju u Crnoj Gori opisao kao „dublju priču“, iako se ona stavlja u kontekst pravoslavnog pitanja.

„Uticaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika“ koje su se u nedelju mogle videti u Crnoj Gori, istakao je hrvatski ministar koji se ipak nada da će se situacija smiriti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je povodom demonstracija na Cetinju tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorsko Srpske pravoslavne crkve Joanikija da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara „da stvori srpski svet da bi zaštitio Srbe“.

Tagovi