in

Granični policajci Hrvatske prodavali podatke o poternicama

Granični policajci Hrvatske prodavali podatke o poternicama

Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje da su zainteresovanima iz Srbije, BiH i Crne Gore za novac nabavljali podatke o raspisanim poternicama i omogućavali im nezakonit boravak u EU, objavljeno je u Zagrebu.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala saopštila je da je optužnicom podignutom na Županijskom sudu u Zagrebu obuhvaćeno osam osoba, među kojima i trojica iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Terete se za udruživanje u zločinačko udruženje, primanje i davanje mita, zloupotrebu položaja i ovlašćenja i pomaganje i podsticanje na zloupotrebe. Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022.

Prvoptuženi je u Hrvatskoj i Sloveniji u zajedničko delovanje povezao dvojicu policajaca iz granične policije Macelj, kao i još nekoliko osoba, među ostalim i zasad nepoznate policajca iz Slovenije.

Oni su zainteresovanima, uglavnom iz Srbije, BiH i Crne Gore, za novac pribavljali podatke o raspisanim poternicama i drugim policijskim merama iz nacionalnih baza podataka MUP, Šengenskog informacionog sistema i Interpola.

Time su im omogućili boravak na području Šengenskog prostora, evidentirajući fiktivne prelaske granice. U saopštenju Uskoka navodi se da se prvootuženi okoristio za najmanje 5.379,76 evra, drugooptuženi za 14.970 evra, a trećeoptuženi za najmanje 8.370 evra.

Tagovi