in

Građanska BiH kakvu želi Mesić nije moguća i nije u interesu Hrvatske

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da građanska BiH, kakvu predlažu trojica članova poslednjeg Predsedništva SFRJ, među njima i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, nije moguća i nije u interesu Hrvatske.

Milanović je novinarima u Rakitju kod Zagreba rekao da je juče o tome razgovarao sa Mesićem i da je protiv njegove ideje.

„Mi razgovaramo, ne mislimo isto o tome. Građanska BiH, takva kako se zamišlja, ne da nije moguća, nego nije u interesu Hrvatske“, naglasio je Milanović.

On je kazao da status Hrvata u BiH “mora biti status jednakopravnog, konstitutivnog naroda, koji će sam birati svoje predstavnike u Domu naroda”, dodavši da hrvatske predstavnike sada biraju oni koji nisu Hrvati.

Milanović je ponovio da zajedno sa hrvatskim predstavnicima u BiH pokušava da “nađe rešenje da se Hrvate ne maltretira kao što je (Slobodan) Milošević radio nekoj drugoj manjini”.

“Današnje ponašanje bošnjačkog vođstva u BiH je obrazac ponašanja Slobodana Miloševića, njihovog krvnika, to je njihov krvnik, onako kako se ponašao devedesetih”, naveo je hrvatski predsednik.

Trojica članova poslednjeg Predsedništva SFRJ, Stjepan Mesić iz Hrvatske, Bogić Bogićević iz BiH i Vasil Tupurkovski iz Severne Makedonije pripremaju dokument nazvan Apel za spas Bosne i Hercegovine, u kojem ističu da je građanska država jedino rešenje za BiH.

Hrvatski mediji su nedavno objavili da će apel biti upućen ključnim instancama unutar i izvan BiH na kojima se odlučuje o toj zemlji, ali je namenjen i “svima kojih se to tiče”, kao i celoj javnosti.