in

Građani zahtevaju od Vučića da pokaže sve tajne ugovore sa kineskim firmama

Sa protesta grupe građana Bora i okolnih sela ispred ambasade Kine, zatraženo je od predsednika Aleksandra Vučića da objavi sve ugovore koje je potpisao sa Ziđinom i ostalim kineskim kompanijama.

Protest je protekao bez incidenata, a građani su ispred ambasade ostavili transparente sa natpisima „Stop trovanju borske dece“, „Život ispred profita“, „Ne damo Bor“, „Čija je naša dedovina“…

Protestu su prisustvovali i predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije „Moramo“ Biljana Stojković.

Jovanović je rekao da su u Beograd danas došli građani Krivelja, Bora, Slatine…

– To su ljudi kojima Kinezi truju zemlju i vodu i otimaju im zemlju – rekao je.

Kazao je da su se okupili ispred kineske ambasade kako bi poručili da se sa tim mora odmah prestati i naglasio da poštovanje ekoloških standrada u Srbiji mora da važi za svaku kompaniju.

Rekao je da su okupljeni došli da to kažu predstavnicima kineske ambsade, jer, kako je naveo, „Vučić se dogovorio sa njima i to ne sme da uradi“.

– Tražimo da Vučić stavi na uvid javnosti sve tajne ugovore koje su potpisani sa Ziđinom i ostalim kineskim kompanijam – naveo je Jovanović.

Meštani su na protestu govorili da im ta kineska kompanija, zahvaljujući domaćem Zakonu o eksproprijaciji, „otima zemlju“.

Naveli su da nisu protiv rudarenja koga je uvek bilo i biće u Boru, ali da sve mora da se obavlja u skladu sa ekološkim standardima i po zakonu.

Nezadovoljni građani prethodno su se okupili ispred zgrade televizije Pink odakle su u koloni došli da zgrade ambasade Kine.

Skup kao i zgradu ambasade obezbeđivala je policija.

Izvor: Beta

Ekološki ustanak pisao drugu Siju: Kineske kompanije truju građane Srbije