in

Građani uglavnom dezinformisani o ratu u Ukrajini

Građani uglavnom dezinformisani o ratu u Ukrajini

Građani Srbije ne znaju dovoljno o najjačoj svetskoj temi – ratu u Ukrajini, poručuju novinari na javnoj debati “Medijsko izveštavanje o Ukrajini – da li je istina uvek prva ratna žrtva”, koju je u EU info centru organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Milena Popović iz Istinomera, Marija Vučić iz KRIK-a, Aleksandra Godfroa sa televizije N1 i Andrej Ivanji iz nedeljnika Vreme na samom početku debate složili su se da mejnstrim mediji koriste iste mehanizme izveštavanja kao i pre početka rata, te da su građani generalno dezinformisani o brojnim temama.

Istraživanje Istinomera koje je obuhvatilo mesec dana pre napada na Ukrajinu i period početka i trajanja rata pokazalo je da su mediji u Srbiji dominantno Rusiju prikazivali kao žrtvu, a Ukrajinu i Zapadne zemlje kao agresore, navodi Popović.

U našoj zemlji su mediji, dodaje ona, u prvim danima posebno veličali rusku vojnu nadmoć i kult ličnosti Vladimira Putina.

Popović je podsetila da se manipulacije dešavaju i na društvenim mrežama, gde se “reciklirane fotografije rata” stavljaju u drugi kontekst i lažiraju informacije.

Novinarka N1 Aleksandra Godfroa koja je na početku ratne krize izveštavala iz Rusije kazala je da je po dolasku u tu zemlju bila šokirana intenzitetom propagande ruskih medija koji su na tom prostoru kreirali potpuno drugu realnost.

Godfroa je objasnila da se u celodnevnim programima na ruskim medijima govorilo o akcijama oslobađanja Ukrajine od nacista, izveštavalo se o izbeglicama sa teritorija koje su pod kontrolom ruskih separatista, ali ne i o onima koji beže zbog ruskih akcija.

“Postoji samo istina koju saopštava Ministarstvo odbrane Rusije”, istakla je ona i dodala da građani Rusije aktuelna dešavanja kroz medijske izveštaje vide kao – oslobađanje Ukrajine.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Tagovi