in

Građani traže smenu zamenika gradonačelnika Prijedora zbog vređanja katolika

Grupa građana Prijedora uputila je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Slobodanu Javoru i odbornicima u gradskoj skupštini, tražeći smenu zamenika gradonačelnika Žarka Kovačevića, koji je u nedelju izneo uvrede na račun katoličke crkve i vernika, povodom obeležavanja Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru.

U pismu se navodi da su juče, kako i dolikuje čelnim ljudima multifunkcionalnih lokalnih zajednica, prvo objavljene uskršnje čestitke gradonačelnika Javora i predsednika Skupštine Prijedora Mirsada Duratovića upućene svim vernicima i sugrađanima katoličke veroispovesti, a da je onda usledila Kovačevićeva objava, koja je „usmerena i protiv samog čestitanja Uskrsa“.

„Smatramo neprimerenom i nedopustivom komunikaciju s bilo koje pozicije javne uprave kojom se diskriminiše bilo koji građanin zbog bilo kojeg identiteta“, navodi se u otvorenom pismu, objavile su banjalučke Nezavisne novine.

Od gradonačelnika Javora se, kako je istaknuto, očekuje da inicira razrešenje Žarka Kovačevića (Ujedinjena Srpska) sa dužnosti zamenika gradonačelnika Prijedora, a od Skupštine grada da tu inicijativu podrži, kako bi se svim građanima Prijedora poslala poruka da su bezbedni, bez obzira na nacionalna, verska, rodna, politička ili bilo koja druga opredeljenja.

Kovačević je u nedelju na svom Fejsbuk profilu, između ostalog, napisao “neka je vatikanistima daleko lepa kuća”.

“Kad se setim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je Kovačević.