in

Građani neće bilo kakve izbore, oni hoće poštene izbore

Građani neće bilo kakve izbore, oni hoće poštene izbore

“Uveren sam da jako veliki deo građana koji su na ulicama nije tamo zato što pripada ovoj ili onoj političkoj stranci, nego zbog toga što hoće bolje društvo. Neće bilo kakve izbore, hoće poštene izbore. A da bismo dobili poštene izbore, moramo prvo da razgovaramo o ovim zahtevima koji su istaknuti, pa onda o izborima”, izjavio je u emisiji Dan uživo advokat Rodoljub Šabić.

Šabić je govoreći o nedelji za nama, koju je obeležio je i slučaj Boška Savkovića, novinara i pisca, koji je priznao krivično delo, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, rekao da to nije u sudskoj praksi demokratskih zemalja.

„Ja sam govorio da to nije krivično delo. Ali, nisam primetio mnogo različitih mišljenja osim onih koji su dolazili od strane vlasti. Samo je naše tužilaštvo, koliko znam, prepoznalo u tome krivično delo kao što je poziv na nasilno rušenje ustavnog poretka. Znate kako, to je notorna stvar, širom Evrope i sveta, bar tog sveta koji se smatra demokratskim, takve rekvizite poput vešanja i giljotina su redovne“, kazao je Šabić.

On je naveo da se to radilo na protestima protiv Angele Merkel, Borisa Džonsona, Emanuela Makrona, ali da niko nije odgovarao zbog toga.

„Takvi gestovi, koji mogu da se vama i meni ne dopadaju, provokativni su i usmereni su da privuku što veću pažnju, ali to ne prelazi granice dopuštene u političkoj komunikaciji. Posebno ne u odnosu na političke ličnosti, čija se poilitika kritikuje“, kazao je Šabić.

Ukazuje na primer iz Španije, gde je na protestu zapaljena kartonska figura španskog kralja, nakon čega je španski sud kaznio počinioca, ali je sud u Briselu za ljudska prva oslobodio demonstranta, jer je navedeno da je tu povređena sloboda izražavanja i da nije bilo elemenata poziva na nasilje.

N1

Govoreći o protestima ispred N1, on je ocenio da se radi o svojevrsnoj poruci vlasti.

„Građane najviše iritira dvostruki krijeterijum (vlasti). Nekada se reaguje munjevito, da ne kažem brutalno, a nekada se to ironizira i kažu: ‘ Tužite nas sudu’. Stalno mi je na umu kordon policije koji je stajao ispred Informera, a ta situacija nije ista. Ovde (na protestu ispred N1) se upalo na privatni posed, a tamo se demonstriralo na ulici. A ako tamo može da dođe kordon policije, ovde može da dođe bar jedan policajac“, ukazuje Šabić.

N1

On je komentarišući obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poslednja dva dana konstatovao da tu nema ničeg sudbinskog, kao i da se čini da „je jedini odgovor vlasti koji bi mogao da bude su izbori“.

„Izbori su jako loše rešenje. Izbori nisu slučajno u Ustavu uspisani da se organizuju svake četiri godine. I vanredni izbori su vanredna, a ne redovna stvar. Mi imamo više vanrednih izbora nego redovnih. Izbori služe da bi stabilizovali društvo, a ne da bi neko stalno zadovoljavao svoju potrebu za pobedom“, podsetio je Šabić.

Sagovornik N1 je dodao da u trenutnoj političkoj situaciji novi vanredni izbori nisu rešenje.

„Može se desiti da ako se odluče da raspišu izbore, da ih veliki broj potencijalnih učesnika na izborima bojkotuje, pa da dobijemo onaj isti rezultat koji je prisilio Vučića da ponovo raspisuje vanredne izbore. Da dobijemo skupštinu koja liči na severnokorejsku, a ne evropsku. To sigurno nije rešenje“, zaključio je Šabić.