in

Grad Čačak poklonio vojsci zemljište, a ona ga sad prodaje

Grad Čačak je kroz istoriju dva puta poklanjao vojsci zemljište kako bi se gradile kasarne i vojni objekti. U gradu vojske nema skoro dvadeset godina, a kasarne su napuštene i zapuštene. Međutim, čačanska javnost se podigla na noge kada je objavljen oglas Vojske Srbije koja namerava da proda poklon, odnosno kasarne.

Na oko četrdeset hektara u blizini bolnice nalaze se dve kasarne koje su počele da se napuštaju sredinom devedesetih godina. Pojedini objekti su zarasli u korov i urušeni. Za njihovu izgradnju Grad Čačak je u dva navrata poklanjao zemljište, o čemu svedoče istorijski podaci pronađeni u arhivu.

Zemljište se danas prodaje kao vlasništvo Vojske Srbije.

“Objekti imaju izuzetno vredne arhitektonske karakteristike, a gradili su ih neki od najznačajnih srpskih arhitekata sa kraja 19. i početka 20. veka, između dva svetska rata. Jedan od njih je bio i akademik Tihomir Đorđević. Oni u prostornom smislu predstavljaju vredne objekte. Sadrže nekoliko hiljada kvadrata potrebnih za strateške razvoje našeg grada”, kaže za N1 arhitekta Miloš Radovanović.

Radovanović kaže da je Savetu za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova upućena inicijativa da se kasarne zaštite. Prema njegovim rečima, oni su taj zahtev prihvatili i prosledili resornom ministarstvu, koje je zatražilo da se Grad Čačak izjasni po pitanju kasarni.

Ali, tu se izgubio svaki trag.

Zanimljivo je da su istoričari predali dokumentaciju o izgradnji kasarni čelnicima grada još pre deset godina, ali gradska vlast u Čačku ništa nije zatražila da se imovina vrati.

Na to je upozoravao godinama kao odbornik u Skupštini grada Dragan Brajović koji prodaju poklona smatra skandaloznim. Kaže da bi vraćanjem imovine grad rešio brojne probleme, kao što je proširenje kapaciteta bolnice, izgradnja zatvorenog bazena i doma za stare.

“Mi smo iznosili predlog o tome kakvi se sve objekti mogu izgraditi na tom prostoru. Na prvom mestu, blizina bolnice kod prve kasarne daje mogućnost izgradnje Doma za stara lica koji je Čačku neophodan. Kao i cela Srbija, postali smo grad starih ljudi. Briga za njih je postala jedan od prioriteta”, objašnjava Brajović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović nije odgovorio na poziv N1, ali je nedavno saopštio da je Grad izgubio spor sa Ministarstvom odbrane i da neće dobiti 300.000 evra natrag za preplaćeni Dom vojske.

Naime, grad je zahtevao povraćaj novca jer su za zgradu Doma Vojske Srbije u Čačku platili za površinu od 2.200 kvadrata, iako objekat ima samo 1.600 kvadratnih metara.