in

Grad Beograd odustao od planova za izgradnju u savskim blokovima i Košutnjaku

Na javnoj sednici o izmenama Plana generalne regulacije (PGR) za područje Grada Beograda, postugnut je dogovor da se odustane od predviđenih izmena koje se tiču savskih blokova na Novom Beogradu i Košutnjaka, javlja reporter N1.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić još juče je najavio da će na današnjoj sednici Komisije za planove Skupštine grada biti prihvaćene inicijative građana koje se odnose na izgradnju u savskim blokovima, kao i infrastrukture za potrebe Plana detaljne regulacije za nekadašnji „Avala film“.

To, prema njegovim rečima, znači da ni na koji način neće biti moguća bilo kakva gradnja na zelenim površinama u okviru savskih blokova, kao i da neće biti nikakve izgradnje ni proširenja Ulie kneza Višeslava u Košutnjaku.

Kako javlja reporter N1, javnoj sednici u prostorijama Sekretarijata za urbanizam, prisustvovalo je više desetina građana iz više udruženja i inicijativa, poput Udruženja građana Zajednička akcija blok 70 i 70A, „Za naš kej“, „Savski nasip“, predstavnici blokova 44 i 45, kao i bloka 8 i „Bitke za Košutnjak“.

Građani su do poslednjeg mesta ispunili salu. Gotovo svi prisutni imaju neku primedbu na Plan generalne regulacije, dok su najglasniji predstavnici novobeogradskih blokova.

Izvor : N1

Prisutni su i predstavnici Narodne stranke, Dveri, Stranke slobode i pravde, kao i Ne davimo Beograd.

Najčešća primedba je nedovoljna participacija građana, a naveden je primer mesne zajednice Sava.

“Kad niste mogli da se dogovorite sa građankma dok ste rušili grad, sada kada odlazite treba da odete sa stilom”, kaže urbanista Marin Krešić, dok je Stojčić to nazvao “političkim performansom”.

Milica Lukić, prostorni planer i učesnica rasprave, obratila se institucijama i zatražila da “ozbiljno razmisle” o većoj participaciji građana.

“Ne može javni uvid da se oglašava u vreme praznika i ne možete da postavite na internet 319 strana Plana u formatu koji ne može da se čita bez specijalnih programa. Učešće javnosti može mnogo bolje da se organizuje. Molim vas da uzmete u obzir učešće građana. Svaku sednicu obeležavaju žustre rasprave i zbog toga se mora povećati participacija građana za ovako kompleksnu temu. Izostala je i javna rasprava. Građanima nije objašnjeno šta se menja. Građani plaćaju institucije da rade u njihovu korist tj. da dostavljaju informacije”, rekla je ona.

Veliki broj udruženja građana protivi se izmenama ovog plana zbog toga što se njima, kako su ranije saopštili, otvara “mogućnost za zloupotrebu i otimanja zelenih površina”. Udruženja smatraju da nije bilo ni dovoljno javne rasprave i strahuju da bi na mestima zelenih površina mogli da niknu razni objekti.

Plan generalne regulacije je krovni dokument za celokupno građevinsko područje Beograda kojim se regulišu namena zemljišta i pravila uređenja i građenja. Na uvid javnosti je stajao zakonski propisanih mesec dana, ali javna prezentacija, koja je takođe predviđena zakonom, nije održana. Poznato je samo da je iz novobeogradskih blokova stiglo više od 650 primedbi.

Nadležni: Zahtevi da se bara Reva zaštiti kao javna zelena površina – neosnovani

Građani su tražili se bara Reva zaštiti kao javna zelena površina, umesto da se tretira kao saobracajna i industrijska površina, ali nadležni smatraju da je ta primedba neosnovana, te je odbačena.

Ova odluka izazvala je burnu reakciju aktivistkinje sa bare Reva koja je rekla da ne zeli da “spava na šutu koji se dovozi iz Beograda na vodi kako bi primorala institucije da rade svoj posao”.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da ce, kada je u pitanju bara Reva, tek morati da razgovara sa nadležnim institucijama.