in

Gotovo polovina mladih u BiH razmišlja da se iseli

Gotovo svaki drugi mladi čovek u Bosni i Hercegovini, ili 47 odsto, razmišlja da privremeno ili trajno napusti zemlju, pokazali su rezultati novog reprezentativnog istraživanja među mladima od 18 do 29 godina, koje je objavio Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA). Oko 23.000 mladih ili četiri odsto već je, procenjuje se, preduzelo konkretne korake i vrlo verovatno će se iseliti u narednih 12 meseci, pokazalo je istraživanje objavljeno na sajtu UNFPA.

Glavni pokretač interesa mladih za odlazak u inostranstvo, kako pokazuje istraživanje, predstavlja nezadovoljstvo kvalitetom života u BiH: gotovo 73 odsto ispitanika navodi da je životni standard u njihovom neposrednom okruženju stagnirao ili se čak pogoršao.

Istraživanje je pokazalo i da je iseljavanje glavni faktor u smanjenju stanovništva BiH, za koje se predviđa da će pasti na ispod 1,6 miliona do 2070. godine (sa današnjih 3,5 miliona). Takođe, pogoršava starenje stanovništva BiH i utiče na stopu fertiliteta u zemlji. Stopa fertiliteta u BiH od 1,25 dece po ženi već je jedna od najnižih u Evropi, jer mnogi mladi u reproduktivnoj dobi zasnivaju porodice u inostranstvu.

Iseljavanju najčešće teži populacija od 18 do 24 godine i muškarci, sa srednjim obrazovanjem, bez posla, bračnog statusa ili oni koji imaju dvojno državljanstvo ili porodicu i prijatelje u inostranstvu.

Generalno, istraživanje je pokazalo da što je stabilnija situacija sa poslom kod mlade osobe, manja je verovatnoća da će razmišljati o preseljenju u inostranstvo.

Razlozi zbog kojih mladi navode interes za iseljavanjem su nepovoljni socioekonomski uslovi, velika nezaposlenost mladih, nedostatak kvalitetnih javnih usluga, kao i okruženje koje ne pruža podršku, pored izostanka prilika za lični rast i profesionalni razvoj.

Nepoverenje u javne institucije je veliko, a više od 70 odsto mladih veruje da je društvo sistemski korumpirano, navodi se.

Izveštaj preporučuje i mere za poboljšanje kvaliteta života i mogućnosti mladih ljudi u BiH, što uključuje politike i aktivnosti za poboljšanje obrazovanja i izgleda za posao, proširenje kvalitetnih javnih usluga i pristupa stanovanju, te vraćanje poverenja mladih u javne institucije, kao i promociju učešća mladih u javnim poslovima i suzbijanje negativnih stereotipa o mlađoj generaciji.