in

Gosti N1: Vlada Krivokapića bila nestabilna, bez podrške Zapada

Smena crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića i razrešenje njegove vlade u petak nije nikakvo iznenađenje za svakog ko iole detaljnije prati političke prilike u Crnoj Gori, a ključni razlog što je do toga došlo baš sad je što je, Podgorica naročito u zadnjih mesec dana bila pod jakim pritiskom evropskih zvaničnika da mora da dođe do stabilne većine koja će deblokirati proces pregovaranja sa EU za šta je potrebna natpolovična većina, a ne manjinska vlada, sastavljena od aktera sa različitim interesima, što je dosadašnja vlada u suštini bila, smatra Željko Ivanović, direktor Vijesti. Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić slaže se da je ključni faktor za rušenje Krivokapićeve vlade međunarodna zajednica, kod koje se ona nije dobro kotirala, jer, kako ukazuje, Zapad želi koliko toliko stabilnu vladu, ali zapadno orijentisanu, a ova to nije bila, no uprkos i tome, dodaje, ona je sama po sebi bila nestabilna od samog početka, konstrukcijski loša i najveći konstituent koji je podržavao tu vladu – Demokratski front, isključen je iz nje.

„Iznenađenje je da je jedan takav kabinet koji je od prvog dana funkcionisao kao manjinska vlada izdržao više od godinu dana… Zadnjih mesec dana imali smo jasne i nedvosmislene poruke evropskih zvaničnika da Crna Gora mora da dođe do stabilne većine koja će deblokirati proces pregovaranja sa EU, pre svega u sektoru pravosuđa, za šta je potrebna natpolovična većina i mislim da je to bio jedan od glavnih razloga koji je doveo do ovakvog raspelata. Sa druge strane, Krivokapić je napokon posle godinu dana premišljanja odlučio da krene u projekat formiranja stranke, tako da je to kod političke konkurencije probudilo taj instinkt preživljavanja i ubrzalo njihovu odluku da otkažu poverenje kabinetu“, kaže u Novom danu na TV N1 Ivanović.

Bešić ukazuje da je i nezavisno od uticaja međunarodne zajednice, Krivokapićeva vlada bila nestabilna i loša, jer su je sačinjavali akteri sa različitim interesima.

“Svaki poslanik je imao svoj ucenjivački potencijal, na dnevnom nivou su jedni druge ucenjivali, pravili dilove i to je bila neodrživa situacija. Ključni argument svih koji nisu bili (građanski pokret) URA u toj vladi je da URA nema izbora, zato što alternativno moraju krenuti ka DPS (Mila Đukanovića) i to je za njih politička smrt. Ali ono što je novina je da je Dritan Abazović progutao tu žabu i rekao – nećete me više ucenjivati”, smatra Bešić.

Na inicijativu najmanje crnogorske vladajuće koalicije “Crno na bijelo”, koju čine URA (Ujedinjena reformska akcija) i Savez građana Civis, u petak je održana sednica za izglasavanje nepoverenja Krivokapićevoj vladi, a prethodno je predlog potpisao 31 poslanik opozicije i koalicije “Crno na bijelo”. Dritan Abazović bio je potpredsednik Krivokapićeve vlade, a u toku su konsultacije za formiranje nove vlade.

Bešić: U igri tri opcije za novu vladu

Bešić smatra da su igri tri opcije: da se u okviru aktuelne većine napravi vlada, “ali to se verovatno neće desiti jer je mnogo zle krvi prosuto”, izbori i formiranje manjinske vlade “koju neko treba da podrži – ona je gotovo izvesna, ne zaboravite da je URA potpisala memorandum o razumevanju sa manjinama i Socijalističkom narodnom partijom (SNP).

Dodaje da mu se čini da je cilj “da imate vladu koja nije DPS, ali koju će DPS podržati” i da mu izgleda da je ceo aranžman dogovoren uz ozbiljne kadrovske promene u DPS.

Ivanović se slaže da će verovatno opet biti formirana manjinska vlada, jer će partija (URA) od četiri poslanika voditi vladu, a DPS i Đukanović će “morati da progutaju dosta gorkih pilula” i da joj pruže podršku.

Izvor : N1

“Sama činjenica da su prinuđeni da daju podršku toj manjinskoj vladi govori o njihovoj nezavidnoj poziciji. Što se tiče Abazovića, on je bio taj od početka koji je povlačio hrabre i rizične poteze, a kako će ovo da se završi zavisi ne od toga kako ili zašto je smenjen Krivokapić, već od uspeha te (nove) vlade, da li će uspeti da je formira i kako će ona funkcionisati. Ako bude funkcionisala kao Krivokapićeva, onda će na narednim izborima nestati. Ali, ako napravi neku uspešnu priču i ako od evropske administracije na leto dobije pozitivan izveštaj, dobije praktično otvorena vrata za članstvo u EU a s druge strane oporavi ekonomiju, Dritan će onda da profitira”, smatra Ivanović.

Dodaje da se Abazović “politički gledano prvi put od izbora obraća delu biračkog tela gde su njegovi potencijalni glasači”.

“Dosad je bio omiljen kod srpskog pola crnogroskog biračkog tela, ali niko od njih za njega nije glasao. Sad se obraća tom suverenističkom delu biračkog dela i ako bi uspeo u ovom eksperimentu, moglo bi da ispadne da je on detronizirao DPS i Đukanovića, a ne da im je pomogao da se vrate na vlast, jer upravo dosadašnja politika parlamentarne većine je jačala DPS, tj. držala ga je na tom zamrznutom nivou između 30 i 35 odsto podrške biračkog tela, i držala Đukanoviča na toj poziciji, jer je on bio garant i za suverenističko biračko telo, a na neki način i alternativna varijanta međunarodnoj zajednici, jer oni uvek igraju sa alternativama”, ocenjuje Ivanović.

Bešić kaže i da treba imati u vidu da je URA napravila koaliciju sa srpskim partijama da bi srušila DPS, a sa druge strane, glasači koji su glasali za Abazovića, glasali su protiv DPS.

“Dakle, glasali smo protiv DPS, ali nismo glasali za Crnu Goru kao srpsku državu”, ukazuje Bešić i navodi da je na delu “suverena Crna Gora vs srpska Crna Gora”.

Ističe da je suština “kako će to biti anti DPS vlada, a mora biti anti DPS, ne samo zbog izborne volje, sa DPS manjinskom podrškom?!”

“Da li je to moguće?! Ali, meni se čini oni imaju negde garanciju, jer inače ne bi ušli u ovaj aranžman. Duboko sam uveren da će se ozbiljne kadrovske promene desiti u DPS. Garantovana im je podrška DPS za neke reformske poteze koji su protiv DPS, jer inače ne bi ušli u ovaj aranžman jer bi to bilo toliko naivno”, smatra Bešić.

Ivanović: Izvesno da će Đukanović morati u penziju

Ivanović, pak, dodaje da “ako DPS bude novu manjinsku vladu podržavao, kao što je DF ovu svoju, onda ćemo ubrzo ići na izbore i onda u toj situaciji URA može mnogo da izgubi”.

“Ono što je bio problem ove vlade je što njeni najveći konstituenti – sprske stranke – nisu imali dovoljno sluha da Abazović nije reprezentavo samo šest odsto biračkog tela, već kompletan taj suverenistički blok, tako da je bilo suviše poteza koji su Abazovića dovodili u situaciju političkog samouništenja, jer je od suverenista više tretiran kao izdajnik, više nego što je sada kada je izdao izbornu volju”, ocenjuje Ivanović.

Izvor : N1

Bešić smatra da je podrška DF Krivokapićevoj vladi bila neiskrena, kao i da potencijalna Abazovićeva manjinska vlada ima malu biračku podršku, ali visoki koalicioni potencijal, za razliku od DPS koji nije imao nikakav koalicioni potencijal, jer je bio isključio sve partije.

“Ako je DPS postavljen od strane međunarodne zajednice da daje podršku vladi, onda oni imaju stabilnu podršku da urade sve što mogu u relativno kratkom periodu, a to je reforma institucija, departizaciju države, ubrzanje evrointegracija, reforma pravosuđa. Sa tom podrškom može da naprave jako dobri rezultat, i za svoju partiju i za celu Crnu Goru kao građansku državu”, ocenjuje Bešić.

Na pitanje koje političke posledice može da snosi DPS, Ivanović ističe da je “izvesno da će Đukanović morati da se povuče u političku penziju”.

“Ostaje pitanje da li će DPS doživeti sudbinu SPS posle (Slobodana) Miloševića, ali su u svakom slučaju u jednoj nezavidnoj poziciji. Od uspeha ove vlada praktično zavisi i uspeh DPS na budućim izborima, tako da će biti prinuđeni da je podržavaju mnogo više nego što je normalno u slučaju kad u njoj ne učestvuju, a sa druge strane uspeh te vlade će omogućiti Abazovaću da značajnije uđe u deo njihovog biračkog tela i da URA postane jača stranka”, smatra Ivanović.

Bešić dodaje da je teško verovati da DPS mogu da preskoče 30 odsto podrške birača, “ako ne prave koalicije ne mogu više nikad biti na vlasti”.

“Smanjenje podrške na izborima povećaće njihov koalicioni potencijal, koji uopšte nisu imali, jer su isključili sve ostale partije”, ističe on i dodaje da je “ključna stvar da se ispoštuje pravilo – kada partija ide u tranziciju iz vlasti u opoziciju menja se lider partije”.

“Ne vidim da išta mogu da urade ako ne naprave neke kadrovske promene”, smatra Bešić.